Uzayla ilgili bazı resimlerde galaksilerle ilgili pek çok resim görmüşüzdür. Bu resimlere baktığımız zaman göze çarpan ortak nokralardan birisi genellikle galaksilerin merkezinin oldukça parlak olduğudur. Bunu görünce insanın aklına gelen ilk sorulardan birisi acaba orada ne olduğu oluyor.
1750’li yıllarda galaksinin merkezinde çok büyük kütleli bir yapının olmadığı ve galaksinin çok büyük kütle çekimine sahip yıldızların birbirlerini tuttuğu bir yıldız topluluğu olduğu düşünülüyordu. Tıpkı bizim güneş sistemimizde Güneş’in etrafında gezegenleri tuttuğu gibi. 1930’lu yıllara gelindiği zaman bilim adamları radyo dalgalarının galakside izlediği yolu inceleyerek içinde bulunduğumuz galaksinin aslında bir merkez etrafında dönen bir yapı olduğunu anladılar. Peki milyarlarca yıldızı etrafında döndürebilecek kadar yüksek kütle çekimine sahip yapı neydi?
Galaksinin merkezinde ne olduğu sorusu yıllarca bilim dünyasında tartışma konusu oldu. Ancak günümüze yaklaştıkça gelişen teknoloji sayesinde yapılan daha detaylı gözlemler sonucu daha net bir sonuca varıldı. Galaksimizin merkezinde 4 milyon güneş kütlesine sahip dev kütleli bir karadeliğin varlığı bilim dünyasında kabul edildi. Galaksinin merkezindeki parlaklığın sebebi de galakside bulunan pek çok parlak maddenin yani gaz ve toz bulutları, yıldızlar ve bunun gibi şeylerin merkezdeki kara delik etrafında kütle çekimden dolayı toplanmasıdır.
Galaksinin merkezinde ne var?
Yorumlar
İsminin kara delik olması ve inanılmaz bir parlaklık yayıyor olması ilginç
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız