NASA'nın Hubble Teleskobu tarafından keşfedilen bu etkileyici yapı, Kabarcık Bulutsu olarak biliniyor. Dünya'dan 7.100 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu bulutsu, yaklaşık 7 ışık yılı yaşanmaktadır. Bu devasa yapıyı oluşturan yıldız, Güneşimizden 45 kat daha büyük.
Yıldızın ürettiği gazlar aşırı derecede ısınır ve sürede 6,4 milyon kilometreye (dört milyon mil) ulaşan bir yıldız rüzgarı şeklinde uzaya ayrılır. Isınan gazlar, sıcaklıklarına bağlı olarak farklı sıcaklıklara sahip parlar: mavi oksijenin, yeşil sıcaklığın, kırmızı ise nitrojenin yaydığı ışımadır
Kabarcık Bulutusu yaklaşık dört milyon yıl önce ortaya çıkmış olup, kapsamlıki yıldızın beklediği 10 ila 20 milyon yıl içinde büyük mevcut bir süpernova patlamasıyla son bulması sağlanır.
Resim açıklaması:
Sol üst tarafında küçük pembe bir yıldız bulunan açık mavi renkli bir kabarcık uzayda süzülüyor. Görüntünün sol üst tarafında tozla kaplı soğuk hidrojen gazından oluşan yoğun sütunlar görülürken, yarı saydam kabarcığın arkasında neredeyse yüz yüze duran daha fazla “parmak” görülebiliyor. Gaz ve seyrek yayılmış yıldızlar uzayın karanlığına karşı arka planı dolduruyor.
Kredi:
NASA, European Space Agency ve Hubble Miras Ekibi (STScI/AURA)
Baloncukları çok seven ben için devasa bir kabarcık çolk etkileyici! Siz ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar
Çok güzel görünüyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız