NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan görüntüde belirgin şekilde öne çıkan galaktik denizanası, aslında JW100 galaksisidir (sağ altta). Galaksinin diskinden taze boya çizgileri gibi damlayan yıldız oluşturucu gaz akışları, ram basıncı sıyırma adı verilen bir işlemle oluşturulur. Sarkan dokunaçlara benzerlikleri gökbilimcilerin JW100'den "denizanası" galaksisi olarak bahsetmelerine yol açtı. JW100, 800 milyon ışık yılı uzaklıkta, Pegasus takımyıldızında yer almaktadır.
Ram basıncı sıyrılması, galaksiler galaksi kümelerini kaplayan dağınık gazla karşılaştığında meydana gelir. Galaksiler bu zayıf gazın içinden geçerken, bir karşı rüzgar gibi davranarak galaksideki gazı ve tozu sıyırır ve JW100'ü belirgin bir şekilde süsleyen arkadaki flamalar oluşturur. Görüntüdeki parlak eliptik yamalar, JW100'ü barındıran kümedeki diğer gökadalardır.
Bu görüntünün tepesine doğru, oldukça parlak bir dağınık ışık alanıyla çevrili iki parlak leke var. Bu, gökada kümesindeki en parlak gökada olan IC 5338'in çekirdeğidir. IC 5338, cD gökadası adı verilen bir gökada türü olan, geniş bir haleye sahip eliptik bir gökadadır. Bu galaksiler muhtemelen daha küçük galaksileri tüketerek büyürler, bu nedenle çekirdeklerinin emilmesi uzun zaman alabileceğinden, birden fazla çekirdeğe sahip olmaları alışılmadık bir durum değildir. Galaksinin dış saçaklarını süsleyen parlak ışık noktaları, zengin bir küresel yıldız kümesi popülasyonudur.
Bu gözlem, Hubble'ın Geniş Alan Kamerası 3'ten ve onun özelliklerinden yararlandı. Veriler, denizanası galaksilerinin dallarındaki yıldız oluşumunu araştırmak için tasarlanmış bir dizi gözlemin parçası. Bu dallar, aşırı koşullar altında yıldız oluşumunu temsil ediyor ve gökbilimcilerin evrenin başka yerlerinde yıldız oluşumu sürecini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.
Kaynak: https://www.nasa.gov
Yorumlar
Daha neler göreceğiz!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız