Samanyolu'nun merkezinde gerçekten garip bir şeyler var. Süper kütleli bir kara deliğin çevresi başlamak için oldukça tuhaf bir yerdir, ancak 2020'de gökbilimciler Sagittarius A*'nın yörüngesinde galaksideki hiçbir şeye benzemeyen altı nesne buldular. O kadar tuhaflar ki, gökbilimcilerin G nesneleri olarak adlandırdıkları yepyeni bir sınıfa atandılar.
G1 ve G2 olarak adlandırılan orijinal iki nesne ilk olarak yaklaşık yirmi yıl önce gökbilimcilerin dikkatini çekmiş, yörüngeleri ve tuhaf doğaları sonraki yıllarda yavaş yavaş bir araya getirilmiştir. Kara deliğe yaklaştıklarında daha da uzayan, gaz ve toz emisyon spektrumlarına sahip, 100 astronomik birim genişliğinde dev gaz bulutları gibi görünüyorlardı.
Ancak G1 ve G2 gaz bulutları gibi davranmıyordu.
Los Angeles'taki California Üniversitesi'nden fizikçi ve gökbilimci Andrea Ghez 2020'de yaptığı açıklamada, "Bu nesneler gaz gibi görünüyor ama yıldız gibi davranıyor" dedi.
Ghez ve meslektaşları 20 yılı aşkın süredir galaktik merkezi inceliyorlardı. Bu verilere dayanarak, UCLA astronomu Anna Ciurlo liderliğindeki bir astronom ekibi bu nesnelerden dört tane daha tespit etti: G3, G4, G5 ve G6.
G1 ve G2'den (yukarıda resmedilmiştir) oldukça farklı yörüngelerdedirler; G cisimleri hep birlikte 170 yıl ile 1.600 yıl arasında değişen yörünge periyotlarına sahiptirler.
Tam olarak ne oldukları belli değil ama G2'nin 2014'te periapsisten, yani yörüngesinde kara deliğe en yakın noktadan sağlam bir şekilde çıkması, Ghez'e göre büyük bir ipucuydu.
"En yakın yaklaşma anında G2'nin gerçekten tuhaf bir imzası vardı" dedi.
"Onu daha önce de görmüştük, ancak kara deliğe yaklaşıp uzayınca ve gazının çoğu parçalanıncaya kadar çok tuhaf görünmüyordu. Kara delikten uzaktayken oldukça zararsız bir nesne iken, en yakın yaklaşımında gerçekten gerilmiş ve çarpıtılmış ve dış kabuğunu kaybetmiş bir nesneye dönüştü ve şimdi tekrar daha kompakt hale geliyor."
Daha önce G2'nin bir hidrojen gazı bulutu olduğu ve Sgr A* tarafından parçalanıp yutularak süper kütleli bir kara delik yığılma havai fişeği üreteceği düşünülüyordu. Hiçbir şey olmaması daha sonra "kozmik fiyasko" olarak adlandırıldı.
Gökbilimciler cevabın büyük çift yıldızlarda yattığına inanıyor. Çoğu zaman bu ikiz yıldızlar karşılıklı bir yörüngede kilitli bir şekilde takılırlar ve dost yıldız şeylerini yaparlar. Ancak bazen - tıpkı çarpışan ikili kara delikler gibi - birbirlerine çarparak büyük bir yıldız oluşturabilirler.
Bu olduğunda, çarpışmadan sonra yaklaşık bir milyon yıl boyunca yeni yıldızı çevreleyen geniş bir toz ve gaz bulutu üretirler.
Ciurlo, "Bir şey [G2]'yi kompakt tutmuş ve kara delikle karşılaşmasından sağ çıkmasını sağlamış olmalı" diye ekledi. "Bu, G2'nin içinde yıldızsı bir nesne olduğuna dair bir kanıt."
Peki diğer beşi ne olacak? Onlar da ikili yıldız birleşmeleri olabilir. Galaktik merkezdeki yıldızların çoğu çok büyüktür ve çoğu ikilidir. Ve Sgr A* etrafındaki aşırı kütleçekim kuvvetleri, ikili yörüngelerini göreceli sıklıkta dengesizleştirmek için yeterli olabilir.
Ghez, "Evrende yıldız birleşmeleri düşündüğümüzden daha sık gerçekleşiyor olabilir ve muhtemelen oldukça yaygındır" dedi.
"Kara delikler ikili yıldızları birleşmeye itiyor olabilir. İzlediğimiz ve anlamadığımız birçok yıldızın şu anda sakin olan birleşmelerin son ürünü olması mümkündür. Galaksilerin ve kara deliklerin nasıl evrimleştiğini öğreniyoruz. İkili yıldızların birbirleriyle ve kara delikle etkileşim şekli, tek yıldızların diğer tek yıldızlarla ve kara delikle etkileşim şeklinden çok farklıdır."
Görünüşe göre G nesneleri her ne olurlarsa olsunlar pek çok ortak noktaya sahipler ve veri setini genişletmek bulmacayı çözmek için yalnızca daha fazla bilgi sağlayabilir. Bununla birlikte, hala çözülmesi gereken çok şey var. Sgr A*'dan çıkan ve daha önce de tespit edilen bazı gizemli havai fişekler gibi.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorumlar
Gerçekten çok ilginç
Son derece gizemli cisimler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız