James Webb Uzay Teleskobu, Büyük Patlama'dan sadece 600 milyon yıl sonra var olan "Ateşböceği Işıltısı" galaksisinde, farklı yıldız kümelerinin izini sürdü. Bu galaksi, genç Samanyolu'nun hafifliğine ve aktif yıldız oluşumuna sahip olan türünün ilk örneği.
Ateşböceği Işıltısı’na adını veren, ön plandaki büyük bir galaksi kümesinin güçlü kütleçekim etkisiydi. Bu etki, galaksinin yıldız kümelerini büyüterek ve gererek onları parlak bir çizgi görünümüne dönüştürdü. Webb’in, evrenin bu kadar erken bir dönemine ait bir galaksiyi bu netlikte gözlemlemesi ve bileşenlerini ayrı ayrı tespit edebilmesi olağanüstü bir başarı olarak değerlendiriliyor.
Ateşböceği Işıltısı galaksisinin yapı taşlarını oluşturan yıldız oluşum kümeleri, tek bir anda meydana gelmemiştir. Bu yıldız kümeleri, zaman içinde farklı oluşum ve evrim aşamalarından geçerek kademeli bir şekilde şekillenmiştir.
Galaksinin tahmini yapısına göre, yıldızlar merkezi bir şişkinlikte ya da ince, basık bir disk içinde düzenlenmemiştir. Webb’in bu döneme ait gözlemlediği diğer galaksiler, Ateşböceği Işıltısı'ndan çok daha büyük kütlelere sahiptir ve Samanyolu’nun aynı gelişim evresinde olabileceği kütleye daha yakın bir büyüklük sergilemektedir.
Açıklama:
Fotoğraf 1: Ateşböceği Işıltısı galaksisi olarak etiketlenmiş merkezdeki daha büyük bir ovalin etrafındaki küçük daireleri göstermektedir. İçinde sol alttan sağ üste doğru uzanan uzun bir çizgi pembe, mor ve mavi renklerde 10 dairesel yıldız kümesi içeriyor. Sol alttaki galaksi Yoldaş 1 olarak etiketlenmiş ve parlak kırmızı bir nokta gibi görünüyor. Sağ üstteki Yoldaş 2 daha açık kırmızıdır ve kırmızı bir diskle çevrilidir.
Fotoğraf 2: beyaz, pembe, turuncu ve mavi renklerde siyah bir alana yayılmış binlerce üst üste binmiş galaksiyi gösteren bir galaksi kümesini göstermektedir. Merkezde, birçok ince, uzun turuncu veya pembe yayın yanında büyük beyaz bir eliptik galaksi yer almaktadır. Bunlar gerilmiş ve bozulmuş arka plan galaksileridir. Fotoğraf 1 bu yaylardan bazılarını vurgulayan küçük beyaz kutuya yakınlaştırılmış bir görüntüdür.
Görsel kredisi: NASA, ESA, CSA, STScI, Chris Willott (NRC-Kanada), Lamiya Mowla (Wellesley College), Kartheik Iyer (Columbia)
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız