Galaksimizin derinliklerinde, yaklaşık 5,550 ışık yılı uzaklıkta etkileyici bir ışık gösterisi sergileniyor. Bu bölge, birbirine yakın konumlanmış birden fazla yıldız kümesini içeren büyük bir küme yapısına sahiptir. İçerisinde sıcak, büyük ve parlak birçok yıldızın bulunduğu en az üç genç yıldız kümesi barındırır. Bu genç yıldızlar yoğun radyasyon yayarak çevrelerindeki soğuk gaz bulutlarını ısıtır ve enerjiyle besler.
Gökbilimciler, bu tür kozmik yapılara “HII” (okunuşu: "H-iki") bölgeleri adını verir. Bir HII bölgesi, genç ve sıcak yıldızlardan yayılan güçlü radyasyonun, çevredeki nötr hidrojen atomlarından elektronları koparması sonucu oluşan iyonize hidrojen bulutlarıyla karakterizedir. Bilim insanları, bu bölgeleri @NASAChandraXray gibi teleskoplarla inceler çünkü genç yıldızlar X-ışınları açısından oldukça parlaktır. Üstelik X-ışınları, yıldızları saran yoğun gaz ve toz bulutlarının içinden geçerek gökbilimcilerin yıldız oluşum süreçlerini daha ayrıntılı bir şekilde gözlemlemelerine olanak tanır.
Bu olağanüstü görüntü, Chandra X-ışını Gözlemevi ve ROSAT teleskobundan elde edilen X-ışını verilerini (mor), Spitzer Uzay Teleskobu'ndan alınan kızılötesi verileri (turuncu) ve Birleşik Krallık Kızılötesi Teleskobu tarafından yürütülen SuperCosmos Gökyüzü Araştırması'ndan elde edilen optik verileri (mavi) içermektedir.
Resim açıklaması:
Bu bölge turuncu ve mavi çizgiler arasında katmanlanmış mor ve mavi boya damlalarına benziyor. Neredeyse her yerde renk var, ancak uzayın karanlığı görüntünün dış kenarlarında görülebiliyor. Yıldızlar her yere dağılmış durumda; en çok da görüntünün ortasında neredeyse dikey bir çizgi halinde parlayan üç yıldız göze çarpıyor. Büyük kütleli yıldızların yüzeylerinden üflenen radyasyon ve materyal tarafından yaratılan kabarcıklar ya da boşluklar vardır.
Kredi: X-ray: NASA/CXC/PSU/L. Townsley ve diğerleri; Optik: UKIRT; Kızılötesi: NASA/JPL-Caltech
Yorumlar
müthiş görünüyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız