Hubble Uzay Teleskobu’nun 31. yılına özel paylaşılan bu görüntü, uzayın derinliklerinden gelen muazzam bir renk ve ışık şölenini gözler önüne seriyor. Görsel, morötesinden kızılötesine kadar uzanan geniş bir ışık yelpazesinde görüntülenmiş bir nebulayı gösteriyor.
Bu güzelliğin adı Kelebek Nebulası, ya da resmi ismiyle Caldwell 69. Adını gerçekten kelebek gibi kanatlı görünümünden alıyor. Bu ilginç şeklin nedeni, bir veya birden fazla ölmekte olan yıldızın son birkaç bin yıl içinde zaman zaman dış katmanlarını uzaya fırlatması. Yani yıldızlar ölüme yaklaşırken uzaya devasa gaz bulutları savurmuş ve ortaya bu zarif ama kudretli şekil çıkmış.
“Kanatlar” dediğimiz o dev gaz kütleleri o kadar hızlı hareket ediyor ki... saatte 966.000 kilometreyi aşan bir hızla uzayı delip geçiyorlar! Üstelik bu gazlar 20.000 santigrat dereceden daha sıcak. Yani hem hız hem sıcaklık bakımından tam bir kozmik fırtına!
Hubble’ın 35. doğum günü yaklaşırken NASA da her yılın anısına bir fotoğraf paylaşarak bu özel görevi kutluyor. Yeni bir yıldönümü fotoğrafları serisi yolda, yani daha çok göz şöleni bizi bekliyor!
Görüntü açıklaması:
Parlayan iki gaz lobu, bir çift kelebek kanadına benzeyen merkezi bir noktadan dışarı doğru uzanıyor. Loblar merkeze yakın kısımlarda beyaz, dış kısımlarda ise yeşil ve mavinin canlı tonlarında olup, hepsi de birkaç yıldızla noktalı siyah uzaya karşı parlamaktadır.
Resim kredisi: NASA, ESA, Joel Kastner (RIT)
Yorumlar
cidden kelebek
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız