Plüton, çıplak gözle görülebilenden çok daha fazla renge sahiptir. 2015 yılının Temmuz ayında, robotik New Horizons uzay aracı bu ünlü cüce gezegenin renkli verilerini ve yüksek çözünürlüklü görüntülerini yakaladı. Elde edilen veriler, Plüton’un beklenenden daha genç bir yüzeye sahip olduğunu gösterirken, dijital olarak birleştirilerek geliştirilmiş renkli bir görüntü oluşturuldu.
Paylaşılan bu geliştirilmiş renkli görsel, yüzeydeki farklı kimyasal bileşimleri belirgin hale getirerek hem estetik hem de bilimsel açıdan değerli bir kaynak sundu. Örneğin, sağ alt bölümdeki açık renkli, kalp şeklindeki Tombaugh Regio’nun, jeolojik açıdan iki farklı bölgeden oluştuğu net bir şekilde görülüyor. Bununla birlikte, sol tarafta yer alan Sputnik Planitia’nın yüzeyinin olağanüstü derecede pürüzsüz olduğu da dikkat çekiyor.
New Horizons, Plüton’un yanından geçtikten sonra 2019 yılında Arrokoth adlı asteroitin yakınından geçti ve yolculuğuna devam etti. Uzay aracı, Güneş sisteminden tamamen ayrılabilecek kadar yüksek bir hıza sahip.
1 Ağustos 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)
Görsel Kaynağı: NASA, Johns Hopkins Univ./APL, Southwest Research Inst.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız