Gezegenler hakkında yeni keşifler gelmeye devam ediyor!
NASA, 30 yıl önce Hubble Teleskobu'nun Samanyolu Galaksimizde gezegen oluşum sürecinin yaygın olduğuna dair en güçlü kanıtı keşfettiğini bugün duyurdu.
Hubble'ın bu görüntüdeki gözlemleri, Dünya'dan yalnızca 1500 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız oluşum bölgesi olan Orion Nebulası'ndaki yıldızların en az yarısının etrafında dönen devasa toz disklerini (gezegen oluşumu için hammadde) ortaya çıkardı.
Bu protoplanetary diskler, ya da proplydler, genç yıldızları çevreler. Gezegenimiz Dünya'nın, güneş sistemimizdeki diğer gezegenlerle birlikte, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce bu şekilde oluştuğu düşünülüyor.
Otuz yıl sonra, gökbilimciler bu tür gezegen sistemlerinin evrende yaygın olduğuna inanıyor. Bildiğimiz anlamda yaşamın oluşması için gezegenler gerekli olduğundan, bu durum Dünya dışında da yaşam olasılığını artırıyor.
Görüntü açıklaması:
Puslu, parlayan mavi, gri ve pembe bulutlar görüntüyü kaplıyor. Ön planda beş tane gezegenimsi disk görülebiliyor. En büyük disk merkezde soluk turuncu renkte parlıyor. Diğerleri daha küçük boyutlarda ama benzer renklere sahip, sağdaki en küçük disk ise parlak bir merkeze sahip koyu kahverengi bir leke olarak göze çarpıyor.
Yorumlar
Ayy çok güzel bir haber bence
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız