Aralık 26, 2024

GİZLİ BİR KOZMİK ŞERİTLE SARILMIŞ NADİR BİR GALAKSİ TESPİT EDİLDİ -Friendz10

Samanyolu'ndan çok uzakta olmayan ve oldukça normal bir spiral galaksi olduğunu düşündüğümüz şey gizli bir sürprizi ortaya çıkardı.

GİZLİ BİR KOZMİK ŞERİTLE SARILMIŞ NADİR BİR GALAKSİ TESPİT EDİLDİ -Friendz10

NGC 4632 bize kutup halkalı galaksilerin halkalarını nasıl oluşturduklarını hemen söylemiyor. Ancak ekibin bulduğu ikinci kutup halkalı spiral galaksi olan NGC 6156 ile birlikte, henüz bulamadığımız büyük bir popülasyon olabileceğini gösteriyor.

Ayrıca kutup halkalı spiral galaksilerin oluşum mekanizmasının daha önce tanımlanan kutup halkalı galaksilerden farklı olduğunu da gösterebilir.

Ekip daha ileri gözlemlerin bu gizemli nesnelerden daha fazlasını ortaya çıkaracağını umuyor. Bu, halka türünün - gazlı veya yıldız dolu - ev sahibi galaksinin yapısıyla bağlantılı olup olmadığını ortaya çıkarmalıdır. NGC 4632 ve NGC 6156'ya daha yakından bakmak gibi.

Araştırmacılar, "Her iki galaksi için daha iyi gözlemler ve daha sofistike modeller elde edildikçe, halka progenitörünün parametrelerini kısıtlamak mümkün olacaktır (eğer gerçekten birleşmeler veya uçuşlar yoluyla oluşmuşlarsa)" diye yazıyor.

"Bunların etkileşimlerden mi yoksa gaz birikiminden mi kaynaklandığını anlamak, galaksi oluşumu ve evrimi hakkında kısıtlamalar sağlayacaktır."

 

Kaynak: https://www.sciencealert.com/

GİZLİ BİR KOZMİK ŞERİTLE SARILMIŞ NADİR BİR GALAKSİ TESPİT EDİLDİ -Friendz10

Yaklaşık 56 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 4632, galaktik düzlemine oldukça eğimli bir açıyla galaksinin etrafını saran devasa bir gaz halkasıyla çevrelenmiştir. Neden şimdiye kadar görmedik? Elektromanyetik spektrumun çoğunda görünmez, sadece radyo teleskoplarla gökyüzüne baktığımızda ortaya çıkıyor.

Bu keşif, NGC 4632'yi kutupsal halka galaksileri olarak bilinen son derece nadir galaksiler sınıfına sokabilir - ama aynı zamanda bu galaksilerin düşündüğümüz kadar nadir olmayabileceğini de gösteriyor. Aksine, NGC 4632 onlara sadece yanlış ışıkta baktığımız anlamına gelebilir.

"Bulgular, yakın galaksilerin yüzde bir ila üçünün gazlı kutup halkalarına sahip olabileceğini gösteriyor ki bu oran optik teleskopların önerdiğinden çok daha yüksek. Kutup halkası galaksileri daha önce düşünülenden daha yaygın olabilir" diyor Kanada'daki Queens Üniversitesi'nden astrofizikçi Nathan Deg.

"Gökbilimciler kutup halkası galaksilerini ilk kez gözlemlemese de, NGC 4632 ASKAP ile gözlemlenen ilk galaksi ve daha fazlası da olabilir."

GİZLİ BİR KOZMİK ŞERİTLE SARILMIŞ NADİR BİR GALAKSİ TESPİT EDİLDİ -Friendz10

Kutup halkası galaksileri hemen hemen kulağa geldiği gibidir: galaksinin kutupları etrafında veya kutuplara yakın, yani galaktik düzleme dik olarak yörüngede dönen bir malzeme halkasına (toz, gaz ve yıldızlar) sahip galaksiler.

Genellikle oldukça görkemli görünürler, ışıltılı halkaları bir von Braun uzay istasyonunun torusu gibi eğiktir.

Nasıl bu hale geldiklerini bilmiyoruz, ancak şu anda önde gelen iki iddia var.

Birincisi, materyalin kozmik ağ boyunca galaksiler arası uzayda seyahat etmesi ve bir galaksinin yörüngesine girerek onun bir parçasını oluşturmasıdır.

Daha yaygın olarak kabul gören ikinci açıklama ise halkanın, kutupsal halka galaksisine yaklaşan ve onunla etkileşime giren başka bir galaksiden yerçekimsel olarak hortumlanan materyalden oluştuğudur.

İlginç bir şekilde, kutupsal halkalara sahip olan galaksiler merceksi ve eliptik tipte olma eğilimindedir. Bunlar Samanyolu gibi galaksilerde görülen iyi tanımlanmış spiral kolları olmayan, bulanık ve yapısız galaksilerdir.

GİZLİ BİR KOZMİK ŞERİTLE SARILMIŞ NADİR BİR GALAKSİ TESPİT EDİLDİ -Friendz10

Optik gözlemler, yakındaki merceksi galaksilerin kabaca yüzde 0,5'inin etrafında kutup halkaları olduğunu ortaya çıkardı. Ancak Evren'de sınırlı insan gözümüzün gördüğünden çok daha fazlası var.
Yine de Deg ve uluslararası bir gökbilimci ekibi, spiral galaksi NGC 4632'nin etrafında gizli bir kutup halkası beklemiyordu.

Batı Avustralya çölünde bulunan güçlü bir radyo teleskop dizisi olan Avustralya Kare Kilometre Dizisi Yol Bulucu kullanılarak yürütülen Geniş Alan ASKAP L-bant Eski Tüm Gökyüzü Kör Araştırması (WALLABY) tarafından toplanan verilerde ortaya çıktı. WALLABY'nin amacı güney gökyüzündeki yüz binlerce galaksiyi inceleyerek gaz dağılımlarının haritasını çıkarmaktır.

Avustralya'daki Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü'nden (CSIRO) astronom Bärbel Koribalski, "NGC 4632, ilk küçük WALLABY araştırmamızda haritalanan 600 galaksi arasından tespit ettiğimiz iki kutup halkası galaksisinden biri" diyor.

"Önümüzdeki yıllarda ASKAP'ı kullanarak 200.000'den fazla hidrojen zengini galaksiyi ortaya çıkarmayı bekliyoruz, bunların arasında kutup halkalı bu galaksiler gibi çok daha sıra dışı galaksiler de var."

Yorumlar

  • Bu çeşitliliğin sonu yok

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

AQUILA TAKIMYILDIZINA DOĞRU YOLCULUĞA ÇIKALIM!
GÖKYÜZÜNÜN YILBAŞI AĞACI: NOEL AĞACI KÜMESİ
HİNT MİTOLOJİSİNİN ŞİRRET YILANI

HİNT MİTOLOJİSİNİN ŞİRRET YILANI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

KIŞ DÖNÜMÜ DOLUNAYI: SOĞUK AY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun