Karındaki bu delikten insan bedeninin içine de bakılabiliyor. Nasıl mı? Diyaframın ince olduğu göbeğe bir kesik atmak yeterli. İçeriye sokulan optik kablolu sondayla bedenin içini görmek mümkün. Seçeneği karın ameliyatı olan durumlarda sonda kullanmak, hasta için kurtuluş oluyor. Bedenin farklı kısımlarına açılan küçük yarıklardan, bir dizi minik sondayı içeriye sokmak da olanaklı. Örneğin, dölyatağı ya da karaciğere. Böylece hastalar, hastanede sadece birkaç gün yatarak evlerine dönebiliyorlar. Üstelik ameliyat izi, doğal yara izinin, yani göbek çukurunun altında gizli kalıyor.
Kısa süre öncesine kadar göbek kordonu atılıyordu. Şimdi ilik kanserinin çaresi olabilir. İlikte kan hücreleri yapıldığı için, lösemi hastalarının yaşamak için ilik nakline gereksinimleri var. Ancak bağışlanan ilik yerine, göbek kordonundan toplanan kan kullanılabiliyor. Çünkü akyuvar ve alyuvarları üreten kök hücrelerini içeriyor.
Bağışıklık bilimcilere ve hücre biyologlarına göre, göbek kordonundan alınan kan, ilik hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlamak amacıyla hastaya veriliyor. Çocukların bağıştık sistemleri tam gelişmemiş olduğu için, hastanın bu hücreleri reddetme şansı az. Bazı ülkeler, bu uygulamaya diğerlerinden önce geçti ve özel kan bankaları kuruldu.
Yorumlar
Kolaylık sağladığı ortada
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız