Hubble Teleskobu’nun 21. yılı şerefine paylaşılan bu parlayan fotoğrafta, uzayın derinliklerinde gaz ve toz bulutlarıyla çevrili genç bir yıldız kümesi görülüyor.
NGC 3603 adı verilen bu küme, bizden yaklaşık 20.000 ışık yılı uzaklıkta. Aynı dönemde oluşmuş olsalar da, yıldızların kütleleri farklı olduğu için her biri yaşamının başka bir evresinde.
Hubble’ın 35. doğum günü yaklaşırken, her yıla özel bir fotoğrafla kutlama yapılıyor – yepyeni yıldönümü görselleri serisi için geri sayım başladı!
Görüntü açıklaması:
Görüntünün merkezinde sarı yıldızlardan oluşan yoğun bir küme parlıyor ve daha fazla yıldız da etrafa dağılmış durumda. Parlayan çivit gazı ve toz bulutları görüntünün alt yarısına hakimdir ve kırınım sivri uçlu kırmızı bir yıldız sağ üstte parlamaktadır.
Görüntü kredisi: NASA, ESA, R. O'Connell (Virginia Üniversitesi), F. Paresce (Ulusal Astrofizik Enstitüsü, Bologna, İtalya), E. Young (Üniversiteler Uzay Araştırma Derneği/Ames Araştırma Merkezi), WFC3 Bilim Gözetim Komitesi ve Hubble Miras Ekibi (STScI/AURA)
Sizce havai fişeğe benziyor mu?
Yorumlar
Görsel şölen adeta!
muazzam
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız