Milyonlarca ışık yılı uzaklıkta, küçük kuzey takımyıldızı Canes Venatici'de bulunan Ayçiçeği Gökadası (Messier 63) birçok koluyla dikkat çekiyor - en azından öyle görünüyor. Ayçiçeği Gökadası bir flokül sarmal gökadadır, yani sarmal kolları belirgin bir şekilde tanımlanmış değildir ve sarı çekirdeğinin etrafında dolanan birçok kola sahipmiş gibi görünür. Aslında, bu gökadanın sadece iki kolu vardır. Bu kollar, yeni doğan mavi-beyaz dev yıldızlar sayesinde parlıyor.
Yıldız oluşumu, evrenin şekillenmesindeki en önemli süreçlerden biridir. Yeni yıldızlar yaratmanın yanı sıra, gezegen sistemlerinin ortaya çıkmasına da imkan tanır ve galaksilerin evriminde kritik bir rol oynar. Bilim insanları, yıldızların sarmal galaksilerde nasıl oluştuğunu tam olarak anlamıyorlar; bu nedenle Messier 63, Hubble Uzay Teleskobundan gelen bu gibi görüntülerle araştırmak için ideal bir galaksidir.
Resim açıklaması:
Merkezin biraz sağında, galaksinin çekirdeği sarı renkte parlıyor. Galaksinin kolları çekirdekten dışarı doğru spiral çizerek uzanıyor ve görüntüyü mavi renkli gaz ve tozla dolduruyor. Bu spiral kollar boyunca parlak mavi noktalar görülüyor; bunlar genç mavi-beyaz dev yıldızlardır. Görüntüde, en alt kısım hariç, uzayın karanlığının çok az bir kısmı görülebiliyor.
Ayrıca mitolojik hikayesini da buraya bırakıyorum bence okumadan geçmeyin.
Yorumlar
Adıyla çok uyumlu olmuş
Mitolojik hikayesini de mutlaka okuyunn
hemen tıkladım!
Tıklamadan geçmeyin bence
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız