Koordinat sistemleri, gök bilimcilerin Dünya’nın gökyüzündeki cisimlerin yerlerini varsayım olarak gök küresini referans alarak belirlemesini sağlar aslında. En yaygın olarak kullanılan iki sistemin isimleri yatay ‘’alt azimut’’ ve ekvatoral koordinatlardır.
Yatay sistemin en basit açıklaması; bir cismin irtifasının yani ufuk çizgisinden açısal yüksekliği ve azimutunun yani kuzeyden başlayarak gökyüzünü saat yönünde çevreleyen bir açıyla ölçülen yönünün ölçümüdür. Ne yazık ki bu koordinatların kullanışlılığı aslında kısıtlı bir kullanışlılıktır. Gökyüzünün günlük dönüşü çoğu cismin yatay koordinatlarının sürekli değiştiği anlamına gelirken, bir yandan da aynı cismin irtifası ve azimutu konumdan konuma farklılık gösterir.
Ekvatoral koordinatlar biraz daha karmaşık olsa da daha kullanışlı ve taşınabilir bir sistemdir. Bu, zaman içindeki değişimi çok yavaş olan sağ açıklık ve deklinasyon adlı yani Dünya’daki enlem ve boylama benzeyen bir sistem vardır. Bu durum özellikle de ölçümlenmesini kolaylaştırır.
Yorumlar
Üç boyutlu bir koordinatlama yapılıyorsa çok ama çok zor bir iş olmalı
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız