Ekim 11, 2024

GÖKYÜZÜNDEN PAPPARAZZİ OLAYLARI

Hubble ve New Horizons uzay araçları, Uranüs gezegenini aynı anda fakat farklı açılardan gözlemlediler.

Hubble, Dünya'nın yörüngesinde dönerken Uranüs'e yaklaşık 1,7 milyar mil mesafede bulunuyordu. Öte yandan, New Horizons, gezegenin uzak tarafında yer alarak Uranüs'ten 6,5 milyar mil uzakta bir konumdaydı.

GÖKYÜZÜNDEN PAPPARAZZİ OLAYLARI

Bu görüntüleri neden çektiler?

NASA, dış gezegenlerin atmosferlerini ve potansiyel yaşanabilirliklerini araştırmaya yönelik çalışmalarını sürdürmekte ve Mayıs 2027'de fırlatılması planlanan Nancy Grace Roman Teleskobu gibi önemli gözlemevlerine sahiptir.

Bilim insanları, Hubble'ın yüksek çözünürlüklü görüntülerini New Horizons'ın daha düşük çözünürlüklü görüntüleriyle karşılaştırarak, gaz devi Uranüs'ü bir ötegezegen "dublörü" olarak kullandılar. Bu yöntem, diğer yıldızların çevresindeki gezegenleri gözlemlerken ne tür bulgularla karşılaşabileceklerini anlamalarına yardımcı oldu.

GÖKYÜZÜNDEN PAPPARAZZİ OLAYLARI

Resim açıklamaları:
1 - Hubble'ın Uranüs'ün gerçek görüntüsü - gezegen açık mavi bir küre ve gezegenin sağ yarısını (güney kutbu) kaplayan beyaz bir daire.

GÖKYÜZÜNDEN PAPPARAZZİ OLAYLARI

2 - Uranüs'ün New Horizons'tan gerçek görünümü. Gezegen küçük beyazımsı bir nokta olarak görünüyor.

 

Görüntü kredisi: NASA, ESA, STScI, Samantha Hasler (MIT), Amy Simon (NASA-GSFC), New Horizons Gezegen Bilimi Tema Ekibi; Görüntü İşleme: Joseph DePasquale (STScI), Joseph Olmsted (STScI)

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun