Sağ üst köşeye yakın bir noktada, pürüzsüz bir altın galaksi, çevresini saran bir halka ile dikkat çekiyor. Bu etkileyici görüntü, kütleçekimsel merceklenme adı verilen bir astronomi fenomenine dayanıyor. Büyük bir nesne, örneğin bir galaksi kümesi, uzay-zamanı büker ve ışığın bu devasa yapı etrafından geçerken yön değiştirip büyütülmesine neden olur.
Albert Einstein, genel görelilik teorisiyle, büyük miktarda madde tarafından uzayzamanın bu şekilde bükülebileceğini öngörmüştü. Bu tür galaksilerin, bu görüntüde olduğu gibi, halkalar halinde gerilmiş görünmesine "Einstein halkaları" denir.
Bu #HubbleFriday fotoğrafında, alt kısımda görülen LEDA 803211 galaksisi dikkat çekiyor. Yaklaşık 622 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan bu galaksi, yamalı disk yapısının çevresine dağılmış çok sayıda yıldız kümesi barındırıyor.
Görüntü açıklaması:
Uzayda karanlık bir arka plan üzerine dağılmış, çoğu küçük, parlak nesneler. Sağdaki üst yarıda eliptik bir galaksi, diğerlerinden daha büyük yuvarlak bir ışık ve etrafında hafifçe eğrilmiş bir ışık halkası var. Alt yarıda ise mavimsi kollarını ve çekirdeğini ayrıntılı olarak görebileceğimiz kadar büyük olan çubuklu bir spiral galaksi yer alıyor. Diğer nesneler arasında uzak galaksiler ve yakındaki yıldızlar yer alıyor.
Resim kredisi: ESA/Hubble, NASA ve D. Erb
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız