Hubble, Güneş benzeri bir yıldızın doğumunu yakaladı!
Bu yeni görüntü, yaklaşık 550 ışık yılı uzaklıkta bulunan üçlü bir yıldız sistemini gözler önüne seriyor.
Bu üç yıldız, bir yansıma bulutsusunun içindeki oyulmuş boşluktan ışık saçarak çevredeki bulutları aydınlatıyor. Bu yıldızlar HP Tau, HP Tau G2 ve HP Tau G3 olarak bilinir.
HP Tau, bulutsunun içinde ve üçlünün üst kısmında yer alır. Henüz nükleer füzyon aşamasına geçmemiş, ancak Güneşimize benzer hidrojen yakıtlı bir yıldıza dönüşmeye başlayan genç bir değişken yıldızdır ve bir T Tauri yıldızı olarak sınıflandırılır.
T Tauri yıldızları genellikle 10 milyon yıldan daha genç olup, genellikle oluştukları gaz ve toz bulutları içinde bulunurlar. (Karşılaştırma için, Güneşimiz 4,6 milyar yaşındadır!)
Değişken bir yıldızın parlaklığı zaman içinde değişir. T Tauri yıldızları, parlaklıklarında hem periyodik hem de rastgele dalgalanmalar yaşar. Rastgele değişimler yıldızın yüzeyindeki patlamalardan kaynaklanırken, periyodik değişimler büyük güneş lekelerinin görüş alanına girip çıkmasından kaynaklanabilir.
Bu yeni Hubble görüntüsü, 15 yıl önce bu hafta yörüngedeki gözlemevine yapılan son astronot servis görevi sırasında teleskoba eklenen Geniş Alan Kamerası 3 ile çekildi.
Görüntü açıklaması:
Kırınım sivri uçları olan üç parlak yıldız, görüntünün sağ ortasına yakın bir konumda parlıyor ve çevresindeki soluk mavi bulutları aydınlatıyor. Bulutlar görüntünün kenarlarına doğru koyulaşıyor ve bazıları kırınım sivri uçlarına sahip daha küçük yıldızlarla süslenmiş durumda.
Yorumlar
Çok ilginç
Çok şahane bir görüntü değil mi?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız