NASA astronotu Don Pettit, 10 Ekim 2024'te @ISS'den aurorayı böyle görüntüledi. O ve diğer NASA astronotu Matthew Dominick, aurorayı iyi bir şekilde göremedikleri için günü bitirip biraz uyumak üzereyken, kubbe pencerelerinden baktıklarında auroranın üzerinde değil içinde uçtuklarını fark ettiler.
Auroralar genellikle Güneş'in güneş patlamaları, koronal kütle atımları veya aktif bir güneş rüzgârı yoluyla Dünya'ya doğru yüklü parçacıklar - “geğirme” - göndermesiyle oluşur. Bu güneş parçacıkları manyetosfer ile çarpışır ve onu sıkıştırarak Dünya'nın manyetik alanının yapısını değiştirir. Manyetik alanda sıkışan bazı parçacıklar Dünya'nın üst atmosferine doğru hızlanır ve burada nitrojen ve oksijen moleküllerini uyararak ışık fotonları - aurora - salarlar.
Uzay istasyonu Kasım 2000'de faaliyete geçtiğinden beri mürettebat üyeleri Dünya'nın ve aurora gibi doğal olayların yüz binlerce görüntüsünü üretti. Fotoğrafları gezegenin zaman içinde nasıl değiştiğini kaydederek bilim insanlarının fenomenleri incelemesine, felaketleri izlemesine ve yerdeki müdahaleyi yönlendirmesine olanak tanıyor.
Resim açıklaması: Uluslararası Uzay İstasyonu'nun modüllerinin arkasında, Dünya'nın üzerinde kıvrılan yeşil ve kırmızı bir pus olan aurora görülüyor. Birkaç yıldız da görülebiliyor.
Kredi: NASA/Don Pettit
Yorumlar
güneş geğirmesi mi :O
Olan bize olur
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız