Ekim 16, 2024

GÜNEŞ GEĞİRİRSE NE OLUR?

NASA astronotu Don Pettit, 10 Ekim 2024'te @ISS'den aurorayı böyle görüntüledi. O ve diğer NASA astronotu Matthew Dominick, aurorayı iyi bir şekilde göremedikleri için günü bitirip biraz uyumak üzereyken, kubbe pencerelerinden baktıklarında auroranın üzerinde değil içinde uçtuklarını fark ettiler.


Auroralar genellikle Güneş'in güneş patlamaları, koronal kütle atımları veya aktif bir güneş rüzgârı yoluyla Dünya'ya doğru yüklü parçacıklar - “geğirme” - göndermesiyle oluşur. Bu güneş parçacıkları manyetosfer ile çarpışır ve onu sıkıştırarak Dünya'nın manyetik alanının yapısını değiştirir. Manyetik alanda sıkışan bazı parçacıklar Dünya'nın üst atmosferine doğru hızlanır ve burada nitrojen ve oksijen moleküllerini uyararak ışık fotonları - aurora - salarlar.

GÜNEŞ GEĞİRİRSE NE OLUR?

Uzay istasyonu Kasım 2000'de faaliyete geçtiğinden beri mürettebat üyeleri Dünya'nın ve aurora gibi doğal olayların yüz binlerce görüntüsünü üretti. Fotoğrafları gezegenin zaman içinde nasıl değiştiğini kaydederek bilim insanlarının fenomenleri incelemesine, felaketleri izlemesine ve yerdeki müdahaleyi yönlendirmesine olanak tanıyor.

GÜNEŞ GEĞİRİRSE NE OLUR?

Resim açıklaması: Uluslararası Uzay İstasyonu'nun modüllerinin arkasında, Dünya'nın üzerinde kıvrılan yeşil ve kırmızı bir pus olan aurora görülüyor. Birkaç yıldız da görülebiliyor.

 

Kredi: NASA/Don Pettit

Yorumlar

  • güneş geğirmesi mi :O

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

WHAT HAPPENS IF THE SUN GOES OUT?

WHAT HAPPENS IF THE SUN GOES OUT?

İNSANLAR NEDEN HER ŞEYİ BİLMEDEN HAKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜR?
İNSANLAR SUYUN ALTINDA NASIL NEFESİNİ UZUN TUTABİLİYOR?
SANAL DÜNYADAN GERÇEKLİĞE

SANAL DÜNYADAN GERÇEKLİĞE

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrı Ayrı

probiyotik

Venedik’te Türk Ticaret Bölgesi

bubble30
Nielawore

WHAT HAPPENS IF THE SUN GOES OUT?

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun