ABD Ulusal Güneş Gözlemevi, Güneş lekelerinin bugüne kadarki en net fotoğraflarını paylaştı.
Milyonlarca yıldır enerjisiyle gezegenimizde yaşamı mümkün kılan yıldızımız Güneş, teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün daha net bir şekilde görüntüleniyor. Rekor kıran netlikteki görüntülerin mimarı Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu, bu kez Güneş lekelerini yakından göstermeyi başardı.
ABD Ulusal Güneş Gözlemevi tarafından paylaşılan görseller, Güneş’in üzerindeki siyah noktaların içini hiç olmadığı kadar net bir şekilde görmemizi sağladı. Noktalar içindeki dönen konveksiyon hücreleri ve plazmanın hareketi net bir şekilde seçilebiliyordu.
Fotoğrafların küçük bir kısmından alınan yukarıdaki fotoğrafta yer alan her bir konveksiyon hücresi, Türkiye’nin yüz ölçümünden biraz daha küçük boyutta.
Güneş lekeleri, manyetik alanın Güneş’in herhangi bir noktasından daha yüksek yoğunluğa sahip olduğu noktalarda görülüyor ve bu noktalarda sıcaklık daha düşük olduğundan bize siyah renkte gözüküyor.
Güneş lekeleri, sayılarının artıp azaldığı ortalama 11 yıllık bir döngüyü takip ediyor. Güneş lekelerinin artmasıyla Güneş’ten yansıyan sıcaklık da azaldığından fazla lekelerin yaşandığı dönemler, Dünya’yı da etkileyebildiği varsayılıyor.
Yorumlar
Yakından çok ilginç değiller mi?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız