Güneş sistemimizdeki altıncı gezegen olan Satürn, Cassini uzay aracı tarafından görüntülendi. Satürn halkalarının merkezinden 1,27 milyon mil (2,05 milyon km) uzaklıktan çekilen bu görüntüde halkalarının ince renkleri görülüyor.
Cassini uzay aracı 1997 yılında fırlatıldı ve 2004 yılında 2,1 milyar mil yani 3,4 milyar kilometre yol kat ederek Satürn'e ulaştı. 2017 yılına kadar gaz devini ve uydularını inceleyen Cassini, bu tarihte bilerek gezegenin atmosferine dalarak yol boyunca bilimsel veriler gönderdi.
Satürn halkaları olan tek gezegen olmasa da güneş sistemimizdeki başka hiçbir gezegen Satürn'ünki kadar karmaşık ve belirgin bir halka sistemine sahip değildir. Gaz devinin halkaları gezegenden 175,000 mil (282,000 km) uzanır ve çoğunlukla toz büyüklüğünden dağ büyüklüğüne kadar değişebilen buz ve kaya parçacıklarından oluşur. Araştırmalar, halkaların (ve Satürn'ün günümüzdeki uydularından bazılarının) yüz milyonlarca yıl önce çarpışıp parçalanan iki buzlu uydunun enkazından evrimleşmiş olabileceğini öne sürüyor.
Görüntü açıklaması:
Satürn'ün halkaları sağ alttan sağ üste doğru küçük beyaz-gri çizgiler halinde yaylanıyor, bazıları yoğunlaşmış, diğerleri ise belirgin. Halkalar görüntünün sağ ortasından yayılıyor.
Yorumlar
Manzara harika
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız