Yeni bir araştırmaya göre, Güneş Sistemi'ndeki en büyük yanardağ bir zamanlar engin bir denizdeki bir ada olabilir.
Mars milyarlarca yıl önce genç ve ıslakken, devasa Olympus Mons Stromboli veya Savai'i'ye benziyor olabilir, ancak çok daha büyük bir ölçekte.
Yeni bir analiz, Dünya'daki aktif volkanik adalarla benzerlikler göstererek Mars'ın sulu geçmişi hakkında giderek artan kanıtlara katkıda bulunuyor.
Fransa'daki Paris-Saclay Üniversitesi'nden yerbilimci Anthony Hildenbrand liderliğindeki bir ekip, "Burada Olympus Mons dev volkanının, keskin lav viskozitesi kontrastlarına yanıt olarak deniz-hava geçişinde sistematik olarak büyük yapısal eğim kırılmalarının meydana geldiği Dünya'daki aktif volkanik adalarla morfolojik benzerlikler paylaştığını gösteriyoruz" diye yazıyor.
"Olympus Mons'u çevreleyen 6 kilometre yüksekliğindeki eşmerkezli ana kayalığın üst kenarının büyük olasılıkla yapı geç Noachian-erken Hesperian döneminde aktif bir volkanik ada iken sıvı suya akan lavlar tarafından oluşturulduğunu öneriyoruz."
Olympus Mons, nasıl ölçerseniz ölçün, bir canavardır. Kalkan volkan yaklaşık 25 kilometre (16 mil) yüksekliğindedir ve kabaca Polonya (veya başka bir referans noktası olarak Arizona) büyüklüğünde bir alana yayılır.
Sadece en büyük yanardağ değil, aynı zamanda Güneş Sistemi'nde bilinen en yüksek gezegen dağı. Ama ayaklarında tuhaf bir şey var. Yerle temiz bir yamaç olarak buluşmuyor. Aksine, yaklaşık 6 kilometre yükseklikte, çevresinin büyük bir kısmı için, aşağıdaki çevre manzaraya keskin bir şekilde düşen belirgin bir uçurum veya kayalığa dönüşür. Bu özelliğin kökeni bir çeşit gizemdir.
Mars günümüzde çok kuru ve tozludur. Herhangi bir yüzey suyu buz şeklindedir; nehirler akmaz, okyanuslar geniş havzalarını ve kraterlerini doldurmaz. Ancak bir zamanlar Mars'ın sıvı su bakımından zengin olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkmaya devam ediyor.
Curiosity'nin dolaştığı Gale Krateri'nin milyarlarca yıl önce büyük bir göl olduğu görülüyor. Jezero Krateri'ndeki Perseverance kurumuş eski bir deltayı keşfediyor.
Hildenbrand ve meslektaşları bu bilgiyi Olympus Mons'u yeniden bağlamsallaştırmak için kullandılar. Dünya'daki benzer kalkan volkanlarına baktılar. Özellikle de üç aktif volkanik adayı incelediler: Portekiz'deki Pico Adası; Kanada'daki Fogo Adası; ve ABD'deki Hawaii Adası.
Bu adaların kıyılarının Olympus Mons'u çevreleyen yamaçlara benzer şekilde keskin yamaçlara sahip olduğunu buldular. Dünya'da bu kayalıklar, havadan suya geçerken diferansiyel soğuma nedeniyle lav viskozitesindeki keskin kontrastların sonucudur.
Araştırmacılar makalelerinde, "Bu durum Olympus Mons'un sıvı suyla çevrili eski bir volkanik ada olduğunu düşünmemize yol açıyor" diye yazıyor.
Bu bize Mars'ın su geçmişi hakkında bazı ipuçları verebilir. Örneğin, kayalığın yüksekliği uzun süredir kayıp olan okyanusun deniz seviyesi olabilir. Ve lav akıntılarının yaklaşık 3,7 ila 3 milyar yıl öncesine tarihlenen yaşı, bize bu okyanusun ne zaman orada olabileceğini söylüyor.
Ekip ayrıca, Olympus Mons'tan 1.500 kilometreden (932 mil) daha uzakta, geniş bir ovada bulunan bir başka Mars volkanik dağı olan Alba Mons'ta da benzer özellikler tespit etti.
Bu durum, bu hayalet okyanusun sularının Mars yüzeyinin büyük bölümünü doldurduğu anlamına gelebilir.
Ekip, sonuçların gelecekteki Mars keşif görevlerine Mars'ın tarihi ve evrimi ile ilgili yeni bir araştırma yolu sunduğunu söylüyor.
Araştırmacılar, "Olympus Mons'un seçilmiş bölgelerinde örnek geri dönüşü ve/veya yerinde tarihleme için donatılmış gezici araçlara adanmış gelecekteki uzay araçları, okyanusların uzun ömürlülüğü ve Mars'taki erken yaşamın potansiyel kaderi ile ilgili önemli etkilere sahip olabilecek gelecek için umut verici bir araştırma hattı oluşturuyor" diye yazıyor.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorumlar
Araştırmanın sonucu ne olacak merak ettim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız