Ocak 24, 2025

GÜNEŞ'TEN UZAY'A GÜNEŞ MATERYALİ FİLAMENTİ PÜSKÜRTÜSÜ

31 Ağustos 2012'de Güneş, devasa bir patlamayla büyük bir enerji boşalttı. Güneş'in atmosferi, yani koronasından, uzaya doğru uzun bir güneş materyali filamenti fırlatıldı. Bu olay, koronal kütle püskürmesi (CME) olarak bilinir ve Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından çeşitli morötesi ışık dalga boylarında görüntülendi. Bu fotoğraf, farklı dalga boylarını birleştirerek güneş olayının ayrıntılarını net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Bu koronal kütle püskürmesi (CME), saniyede 900 mil (1450 km/s) hızla hareket ederek Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime geçti. Bir CME sırasında salınan parçacıklar, Dünya'nın manyetosferindeki gazlarla karşılaştığında gökyüzünde büyüleyici ışık gösterileri oluşur: auroralar.

GÜNEŞ'TEN UZAY'A GÜNEŞ MATERYALİ FİLAMENTİ PÜSKÜRTÜSÜ

Auroralar, Güneş'in 11 yıllık döngüsünde en yüksek aktivite seviyesi olan solar maksimum sırasında daha sık ve daha güçlü bir şekilde ortaya çıkar. Bu yıl birden fazla kez aurora gözlemlediğimiz için, şu anda bu yoğun aktivite döneminde olduğumuzu fark etmiş olabilirsiniz. Yayın akışımızda geriye doğru bir göz atarsanız, bu etkileyici ışık gösterilerinin birkaç fotoğrafını bulabilirsiniz.

GÜNEŞ'TEN UZAY'A GÜNEŞ MATERYALİ FİLAMENTİ PÜSKÜRTÜSÜ

Aurora görmek için başka bir harika fırsat olduğunda sizi haberdar edeceğimizden emin olabilirsiniz. Bu arada, bir sonraki sefer için aklınızda bulundurmanız gereken bazı izleme ipuçları.

1. Hava tahminlerini kontrol edin. Bu fenomeni en iyi şekilde görebilmek için açık bir gökyüzüne ihtiyacınız olacak.

2. Güvenli ve karanlık bir yere gidin. Güçlü auroralar büyük şehirlerde bile görülebilir, ancak en iyi manzaralar ışık kirliliğinin az olduğu veya hiç olmadığı bölgelerde olacaktır.

3. Sabırlı olun! Gösteriler bütün gece sürebilirken, bazen çok daha kısa ömürlü olabilirler ve gece boyunca parlaklıkları değişebilir.

GÜNEŞ'TEN UZAY'A GÜNEŞ MATERYALİ FİLAMENTİ PÜSKÜRTÜSÜ

Resim açıklaması:

Güneş parlak, ateşli kırmızı ve turuncu bir top olarak görünüyor. Sol altta uzun bir malzeme ipliği çıkıntı yapıyor. Güneş'in etrafında sarı-turuncu bir pus var; bazı yerlerde tüy gibi yayılıyor.

 

Kredi: NASA/GSFC/SDO

Yorumlar

  • Muhtemelen bir kaç dünya boyutunda

  • Güneş geğirtisi mi?

  • Acaba bu durum ne gibi sonuçları ortaya çıkartacak

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YEREL GALAKSİ: M110

YEREL GALAKSİ: M110

GENÇ VE AÇ PROSTAR

GENÇ VE AÇ PROSTAR

ÜÇ TELESKOBUN ORTAK ÇALIŞMASI OLAN GÖRÜNTÜ: NGC 1850
KAR HAYALETİ

KAR HAYALETİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Dönem İdeolojisi

probiyotik

Antik Dönemde Deprem İnanışı

bubble30
Nielawore

YEREL GALAKSİ: M110

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun