75-76 yılda bir görülen, resmi adı 1P/Halley olan kuyruklu yıldızdır. Ayrıca kendisi çıplak gözle görülebilen tek kısa periyodlu kuyruklu yıldızdır. Yer fıstığına benzeyen kuyruklu yıldız yaklaşık 15 km genişliğinde ve 8 km kalınlığa sahiptir. Kömürden daha koyu olması sebebiyle üzerine düşen ışığın sadece %4’ünü yansıtmaktadır. Bu yüzden güneşe yakınken daha rahat gözlemlenebilir.
Tarihte 837 yılının 10 Nisan’ında Halley kuyruklu yıldızı dünyanın yakınından geçmiştir. 1066 yılında görülmesi Bayeux duvar halısında işlenmiştir. Savaş sırasında Halley kuyruklu yıldızı bir anda belirdiği için taraflar bu kuyruklu yıldızı uğursuzluk olarak görmüşlerdir. Bu yüzden duvar halısına bile işlemişler.
Sonrasında 1682 yılında yeniden ortaya çıkmıştır ve bu kayıtlanmıştır. Yıldıza adını veren Edmond Halley yörüngesini hesaplamış ve hesapladığı yörüngenin 1531 ve 1607 yıllarında görülen kuyruklu yıldızlar ile aynı olduğu varsayımında bulundu. Ayrıca 1758’de yeniden görüleceğini öne sürdü. Halley kuyruklu yıldızı 1758, 1835, 1910 ve 1986’da yeniden görüldü. Yani Edmond Halley’in varsayımı doğrulandı.
Papa III. Callixtus’un ölümünden sonra 1475’te yayımlanan bir biyografisinde anlatıldığına göre; Belgrad’ın Osmanlılar tarafından kuşatıldığı 1456 yılında Papa, Halley kuyruklu yıldızının görünmesi üzerine bunu Belgrad’ı savunan Hristiyanlar açısından uğursuzluk kabul etmiş ve Halley’i aforoz etmiştir.
Ayrıca 30 Kasım 1835 yılında doğan Mark Twain, Halley’in belirlemesinden 2 hafta önce doğmuştur. Bunun üzerine de “Halley ile doğdum ve muhtemelen Halley ile öleceğim.” demiştir. Sahiden de 21 Nisan 1910’da Halley kuyruklu yıldızının belirmesinden 1 gün sonra ölmüştür.
Bir sonraki Halley kuyruklu yıldızı gözlemleyebileceğimiz tarih tahmini 28 Temmuz 2061’dir.
Halley kuyruklu yıldızı nedir? Halley kuyruklu yıldızı adını nereden almıştır? Halley kuyruklu yıldızını kim gözlemlemiştir? Halley kuyruklu yıldızı bir daha ne zaman gözlemlenecektir? Halley kuyruklu yıldızı neden aforoz edilmiştir? Halley kuyruklu yıldızı hangi duvar halısında işlenmiştir?
Yorumlar
En meşhur kuyruklu yıldız bu herhalde
Bir de Hale var sanırım :)
Ay inşallah görürüz!!!
Adının buradan geldiğini bilmiyordum.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız