Gökbilimciler Millennium Falcon şeklinde "hayatta bir kez görülebilecek" bir kuyruklu yıldız tespit ettiler ve gökyüzü gözlemcileri yakında teleskop olmadan da bu kuyruklu yıldızı görebilecekler.
Comet 12P/Pons-Brooks olarak bilinen kuyrukluyıldız, 20 Temmuz'da aniden 100 kat parladı ve enkaz ve buz bulutlarını uzaya püskürttü.
Bu da kuyruklu yıldıza, bilim insanlarının "Yıldız Savaşları "ndaki Millennium Falcon uzay gemisine benzettiği at nalı şeklini verdi.
Kuyruklu yıldız önümüzdeki yıl Güneş'e en yakın geçişini yapacak ve 2 Haziran 2024'te gezegenimizden yaklaşık 144 milyon mil uzaklıktan geçecek.
Bu olayı daha da heyecan verici kılan şey, kuyruklu yıldızın Kuzey Amerika'nın 8 Nisan 2024'teki tam güneş tutulmasından sadece birkaç hafta sonra yaklaşacak olması.
İngiliz Astronomi Derneği'nden Richard Miles Insider'a verdiği demeçte, "Tutulmuş bir güneşin yanında bir kuyruklu yıldız görmek mavi ayda bir olur" dedi.
Kuyruklu yıldızı çıplak gözle görmek mümkün olsa da Miles dürbün kullanılmasını tavsiye etti. "Görünür olmalı, çok daha parlak olacağı garanti, sadece tüm kuyruklu yıldızların çok daha parlak hale geldiği normal şekilde.
"Tutulma sırasında bir patlama da yaşayabilir" dedi.
YILLARIN GİZEMİ
Gökbilimciler, Güneş'in yörüngesinde 71 yılda bir dönen 12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı'nın son haftalarda neden bu kadar parladığından tam olarak emin değiller.
Miles, yüzeyde gökyüzünü aydınlatmasına neden olan aktif bir buz volkanı olabileceğini söyledi. Miles, "Bir kuyruklu yıldızın içinde sıvı olması devrim niteliğinde bir fikir ve bilim insanları on yıllardır bunu asla kabullenemediler" dedi.
"Bu kuyruklu yıldızın yaptığı şeyi gördüğünüzde, 'Kuyruklu yıldızın içinde katılar ve gazların yanı sıra, bu çok alışılmadık şekilde davranmasını sağlayan sıvılar da var' demeden bunu gerçekten açıklayamazsınız" diye ekledi.
Miles, bu keşfin kuyruklu yıldızların Dünya'ya sadece su getirmekle kalmayıp aynı zamanda gezegenimizdeki yaşam mikroplarının yayılmasına da yardımcı olduğu teorisini desteklediğini söyledi.
"Galler'in Cardiff kentindeki Las Cumbres Gözlemevi'nden Dr. Edward Gomez Insider'a yaptığı açıklamada, "Kuyruklu yıldızlar Neptün ve Uranüs'ün yörüngesinin çok ötesindeki Oort bulutundan geliyor.
"Bunların hepsi güneş sisteminin oluştuğu zamandan kalan şeyler. Gezegenleri oluşturan her şey 4,5 Milyar yıldır evrim geçiriyor (örneğin jeofiziksel süreçler ve hava durumu yoluyla) ancak Oort bulutu bozulmamış durumda. Bize gezegenler oluşurken koşulların nasıl olduğuna ve gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair harika bir görüntü sunuyor."
12P/Pons-Brooks kuyruklu yıldızının patlaması 20 Temmuz'da Macaristan'ın Nyiregyhaza kentindeki Harsona Gözlemevi'nden Elek Tamás tarafından keşfedildi. Daha sonra İngiltere'deki Cardiff/Open Üniversitesi'nden Helen Usher liderliğindeki Comet Chasers eğitim ve sosyal yardım projesi üyeleri tarafından Faulkes Teleskobu kullanılarak görüntülendi.
Scientific American'a konuşan Maryland Üniversitesi'nden Carrie Holt'a göre kuyruklu yıldız muhtemelen uzaya 10 milyar kilogram toz ve buz akıttı.
Çoğu insan kuyruklu yıldızı görmek için gelecek yıla kadar beklemek zorunda kalacak olsa da, amatör gökbilimciler altı inçlik bir teleskop kullanarak ve onu Kuzey Gökyüzündeki Draco takımyıldızına doğrultarak onu şimdi görme şansına sahip olabilirler.
Gomez, "Şu anda sadece güzel ve karanlık bir yerde teleskopla görülebiliyor ancak önümüzdeki Nisan ayındaki tutulma sırasında, banliyöde yaşıyor olsanız bile arka bahçenizden bir çift dürbünle kolayca bulabileceğiniz kadar parlak olacak" dedi.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorumlar
Ve biz onu da gördük!
Filmdi gerçek oldu
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız