Çok uzun zamanlara dayanan bir tarihçesi olan iğne ya da iğne kullanmak değil konumuz. Bu iğne olmayı kim ve nasıl aşı olmaya çevirdi. Acaba aklına nereden geldi? Bu ve çok daha fazlasıyla sizlerleyiz. Elbette aşı olmaktan korkan insanlar da var dünyada ama bizleri hastalıklara karşı korumanın en kesin ve en önemli yolu aşıdır. Aşılar yapıldıkları bölgeye ve nedene bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Özellikle iğneleri. Hatırlar mısınız bilmem ama kelebek diye bir iğne vardı kan almak için yaşım her ne kadar büyüse de o iğneyle kan vermeyi isterim hala. Acısız sızısız on numara beş yıldız bir iğneydi. Yaş büyüdü iğnelerde büyüdü ama korkmayın hepsi sizi korumak için.
Bu pandemi sürecinde çok tartışılan bir konu aşı ama burada tartışmalar ya da hakkında söylemler yok. Aşı ile alaka neyse o var. İsterseniz artık anlatmaya başlayayım. Aşı, hastalıklara karşı insan veya hayvan vücuduna zerk ettirilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalığa neden olan parçalar veya salgılarla karıştırılarak oluşturulan bir çözeltidir. Dünya da ilk kez kuduz aşısı bulunmuştur. 1885 yılında bulunan kuduz aşısı resmen hastalıklarla savaş konusunda çığır açmıştır. Mikroplar veya virüslerce oluşturulan hastalıklara karşı vücut, bağışıklık sistemi ile savaşır. Bağışıklık sisteminin hastalık etkeni vücuda girmeden, yani hastalık başlamadan, hastalığın etkenini tanıması ve onu yenecek yanıtı geliştirmesi aşılamanın özüdür.
Bu öz, hastalık yapma etkisi azaltılmış hastalık etkeni ile sağlanır. Örnek olarak; grip aşısı ya da ilk okulda olduğumuz aşılar ya da evcil hayvanlara yapılan iç veya dış parazit aşıları kabul edilebilir. Tüm hastalıklar için, hastalık yetisi azaltılmış mikro organizmalar bulunamayacağı için, hastalığın etkeninin dış kılıfı gibi parçaları ya da salgıladığı maddeler aşılarda kullanılabiliyor. Buna da örnek olarak difteri aşısını söyleyebilir. Aşı, her ne kadar korkutucu ya da ürkütücü görünse de sağlığımız için çok ama çok önemlidir. Kesinlikle aşılanmaktan korkmayın tabii ki güvenilir bir aşı ve güvenilir bir yerde yaptırın aşınızı. Sağlıklı günlerde kalın.
Aşı nedir? Aşı ne zaman bulunmuştur? Aşı neden önemlidir? Aşı olurken nelere dikkat etmeliyim? Aşının önemi nedir?
Yorumlar
İnsanlığın hastalıklara karşı olan mücadelesinde bir devrim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız