NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu tarafından görüldüğü gibi, yıldız oluşum bölgesi NGC 2174'ün bu kızılötesi görüntüsünde tozla örtülü çok sayıda bebek yıldız ortaya çıkıyor. Bölgedeki bazı bulutlar, görünür ışık görüntülerinde maymun yüzüne benzediğinden, nebulanın takma adı "Maymun Kafası"dır. Ancak bunun gibi kızılötesi görüntülerde maymun ortadan kayboluyor. Bunun nedeni, kızılötesi ve görünür ışık görüntülerinde farklı bulutların vurgulanmasıdır.
Orion takımyıldızının kuzey kesimlerinde bulunan NGC 2174, yaklaşık 6.400 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Görüntüde merkezin biraz sağında yer alan toz sütunları, bölgede yakın zamanda doğmuş en sıcak genç yıldızlardan gelen radyasyon ve yıldız rüzgarları tarafından tozdan oyulmaktadır.
Spitzer'in kızılötesi görüntüsü, bize önümüzdeki bin yılda doğacak yıldız kümelerinin bir ön izlemesini sağlıyor. Daha koyu iplikçikler arasından dağılan kırmızımsı ışık noktaları, sıcak toz battaniyeleriyle kundaklanmış bebek yıldızlardır. Sıcak toz, kızılötesi dalga boylarında parlak bir şekilde parlıyor. Eninde sonunda, bu yıldızlar tozlu zarflarından fırlayacak ve ışıkları etraflarını saran toz bulutlarını yaracaktır.
İlk olarak 2015 yılında yayınlanan bu görüntüde, kızılötesi dalga boylarına gözümüzle gördüğümüz görünür renkler atanmıştır. 3,5 mikron dalga boyuna sahip ışık mavi, 8,0 mikron yeşil ve 24 mikron kırmızı ile gösterilir. Yeşiller, yıldız ışığıyla aydınlatılan toz bulutlarındaki organik molekülleri gösteriyor. Kırmızılar, en sıcak toz alanlarından yayılan termal radyasyondan kaynaklanır.
Spitzer tarafından gözlemlenmeyen kenarların etrafındaki alanlar, NASA'nın Geniş Alan Kızılötesi Tarama Kaşifi veya WISE'den alınan kızılötesi gözlemler kullanılarak doldurulmuştur.
Kaynak: 1
Yorumlar
Daha önce bebek yıldızlar görmüş müydünüz?
Cidden çok ilginç
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız