Ay'ın büyük ölçüde keşfedilmemiş güney kutbuna bir araç indiren ilk ülke olduktan günler sonra Hindistan'ın uzay ajansı Pazartesi günü Güneş'i incelemek üzere bir uydu fırlatacağını açıkladı.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), eski adıyla Twitter olarak bilinen X'te yaptığı açıklamada, "Güneş'i incelemek için uzay tabanlı ilk Hint gözlemevi olan Aditya-L1'in fırlatılması 2 Eylül'de planlanıyor" dedi.
Hintçe'de "Güneş" anlamına gelen Aditya, Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre (930.000 mil) uzaklıktaki bir uzay bölgesinde halo yörüngesine oturtulacak ve araca Güneş'in sürekli net bir görüntüsünü sağlayacak.
ISRO'dan yapılan açıklamada, "Bu, güneş faaliyetlerini ve bunun uzay havası üzerindeki etkisini gerçek zamanlı olarak gözlemlemek için daha büyük bir avantaj sağlayacaktır" denildi.
Uzay aracı Güneş'in fotosfer ve kromosfer olarak bilinen en dış katmanlarını elektromanyetik ve parçacık alan detektörleri kullanarak gözlemlemek üzere yedi faydalı yük taşıyacaktır.
Çeşitli hedefler arasında, güneş rüzgârının dinamiklerini daha iyi anlamak da dâhil olmak üzere uzay havası için itici güçleri inceleyecektir.
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) daha önce Güneş'i incelemek üzere yörünge araçları yerleştirmiş olsa da, Hindistan için bu tür bir görev ilk olacak.
İnsansız Chandrayaan-3 - Sanskritçe "Ay Aracı" - geçen hafta Ay yüzeyine inerek Hindistan'ı ABD, Rusya ve Çin'in ardından Ay'a başarıyla inen dördüncü ülke haline getirdi.
Hindistan'ın iddialı ancak düşük maliyetli uzay programının en son kilometre taşı olan bu gelişme, dünyanın en kalabalık ülkesinde kutlamalara yol açtı.
Hindistan'ın nispeten düşük bütçeli bir uzay programı var ancak 2008'de Ay'ın yörüngesine ilk kez bir sonda göndermesinden bu yana programın boyutu ve ivmesi önemli ölçüde arttı.
Uzmanlar Hindistan'ın mevcut teknolojiyi kopyalayıp uyarlayarak ve yabancı meslektaşlarının ücretlerinin çok altında ücret alan çok sayıda yüksek vasıflı mühendis sayesinde maliyetleri düşük tutabildiğini söylüyor.
Hindistan 2014 yılında Mars'ın yörüngesine bir araç yerleştiren ilk Asya ülkesi oldu ve önümüzdeki yıl Dünya'nın yörüngesine üç günlük mürettebatlı bir görev başlatacak.
Ayrıca 2025 yılına kadar Ay'a başka bir sonda göndermek için Japonya ile ortak bir görev ve önümüzdeki iki yıl içinde Venüs'e bir yörünge görevi planlıyor.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız