Samanyolu galaksisinde, bizden yalnızca 4.600 ışık yılı uzaklıkta inanılmaz bir kozmik gösteri sergileniyor. Bu görüntüde gördüğümüz şey, hayatının son dönemlerine yaklaşan dev bir yıldızın vedası adeta. Nebula dediğimiz bu renkli ve göz alıcı yapı, yıldızın ömrünün son sahnesi gibi düşünebilirsin.
Bu fotoğraf, NASA’nın Hubble teleskobundaki "Geniş Alan ve Gezegen Kamerası 2" (WFPC2) ile çekilmiş. 1993'ten beri görevde olan bu kamera, 2009'da Hubble’a yapılan son bakımda yeni bir kamerayla değiştirildi. Yani bu görüntü, o kameranın veda pozu gibi de düşünebiliriz.
Fotoğrafta gördüğün boya gibi dağılmış bulutlar, ölmekte olan yıldızın dışarı fırlattığı, enerjiyle yüklü gazlardan oluşuyor. Bu yıldız, dev bir kırmızı devdi ve yakıtını tamamen tükettiğinde dış katmanlarını uzaya saçtı. Geriye kalan minicik ama aşırı sıcak çekirdek, morötesi ışıklar yayarak bu gaz bulutlarını parlatıyor. Yani yıldız, son enerjisiyle etrafını aydınlatıyor diyebiliriz.
Renkler de boşuna değil: Kırmızı ve turuncu bölgeler nitrojeni, yeşil hidrojen gazını, mavi ise oksijeni gösteriyor. Ama işin hüzünlü yanı şu: Bu ışık ve renk şöleni sonsuza dek sürmeyecek. Yıldızın merkezinde devam eden son füzyon evresi birkaç on bin yıl içinde bitecek ve geriye sadece soğuyan, ışık saçmayan bir beyaz cüce kalacak. Yani şu an baktığımız şey, bir yıldızın son dansı gibi… Hem büyüleyici hem de biraz hüzünlü.
Resim açıklaması:
Parlayan, pürüzlü bir halka, yeşilimsi bulutlardan oluşan küçük bir merkezi bölgeyi çevreleyerek, kumaşta yırtılmış bir delik gibi görünmesini sağlar. Bu “deliğin” kendisi de gümüşi-mavi bulutlardan oluşan bir bant ve daha büyük, daha soluk, sarı bir gaz halkası ile çevrelenmiştir. Kabarık, dumanlı turuncu ve kırmızı gaz bulutları buradan geniş oval bir nebulaya doğru yayılıyor ve yıldızlarla noktalı uzayın karanlık arka planında kayboluyor.
Kredi: EuropeanSpaceAgency/Hubble & NASA, K. Noll
Yorumlar
muazzam
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız