NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan bu görüntüde yoğun bir şekilde kümelenmiş küresel küme NGC 6325 parlıyor. Bu yoğun yıldız grubu, Yılancı takımyıldızında Dünya'dan yaklaşık 26.000 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır.
NGC 6325 gibi küresel kümeler, her yerde on binlerce ila milyonlarca üyeye sahip sıkı sıkıya bağlı yıldız koleksiyonlarıdır. Her tür gökadada bulunabilirler ve yıldız oluşumunu inceleyen gökbilimciler için doğal laboratuvar görevi görürler. Bunun nedeni, küresel kümeleri oluşturan yıldızların kabaca aynı zamanda ve benzer bir başlangıç bileşimi ile oluşma eğiliminde olmalarıdır;
Gökbilimciler bu özel kümeyi yıldız oluşumunu anlamak için değil, gizli bir canavar aramak için incelediler. Huzurlu görünse de gökbilimciler bu kümenin çevredeki yıldızların hareketini ince bir şekilde etkileyen orta kütleli bir kara delik içerebileceğinden şüpheleniyorlar. Önceki araştırmalar, yıldızların nispeten sıkı bir şekilde bir araya toplanmış olduğu bazı oldukça yoğun küresel kümelerdeki yıldızların dağılımının gökbilimcilerin beklediğinden biraz farklı olduğunu bulmuştu.
Bu tutarsızlık, bu yoğun şekilde paketlenmiş küresel kümelerin en azından bazılarının -belki de NGC 6325 dahil- merkezde gizlenen bir kara deliğe sahip olabileceğini düşündürmektedir. Gökbilimciler, bu hipotezi daha fazla araştırmak için, NGC 6325'in bu yıldızlarla dolu görüntüsünü içeren, yoğun nüfuslu küresel kümelerin daha büyük bir örneğini gözlemlemek için Hubble'ın Geniş Alan Kamerası 3'e başvurdu. Hubble'ın Araştırmalar için Gelişmiş Kamerasından alınan ek veriler de bu görüntüye dahil edildi.
Kaynak: 1
Yorumlar
Çok güzel bir görüntü bence
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız