Denizanası gökadası JW39, NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan bu görüntüde sakin bir şekilde asılı duruyor. Bu galaksi, Berenices Saçı takımyıldızında 900 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır ve Hubble'ın son iki yıldır üzerinde çalıştığı birkaç denizanası galaksisinden biridir.
Denizanası gökadasının sakin görünümüne rağmen, vahşice düşmanca bir ortama sürükleniyor: bir gökada kümesi. Daha izole benzerleriyle karşılaştırıldığında, gökada kümelerindeki gökadalar, genellikle gökadaları çeşitli şekillerde bükebilen daha büyük komşuların çekim kuvvetiyle bozulur. Bu yeterli değilse, bir kümedeki gökadalar arasındaki boşluk, küme içi ortam olarak bilinen yakıcı derecede sıcak bir plazmayla da kaplanmıştır. Bu plazma son derece zayıf olsa da, içinden hareket eden galaksiler onu neredeyse bir akıntıya karşı savaşan yüzücüler gibi deneyimler ve bu etkileşim galaksilerin yıldız oluşturan gazlarını çıkarabilir.
Küme içi ortam ve galaksiler arasındaki bu etkileşime, çarpma basıncı sıyırma adı verilir ve bu denizanası galaksisinin arkadaki dallarından sorumlu olan süreçtir. JW39 küme içinde hareket ederken, küme içi ortamın basıncı, gazı ve tozu, artık gökada diskinden uzağa uzanan uzun yıldız oluşum şeritlerine ayırdı.
Hubble'ın Geniş Alan Kamerası 3'ü kullanan gökbilimciler, yıldız oluşumu için özellikle aşırı bir ortam olduklarından, bu arka dalları ayrıntılı olarak incelediler. Şaşırtıcı bir şekilde, denizanası galaksilerinin 'dokunaçlarında' yıldız oluşumunun galaksi diskindeki yıldız oluşumundan belirgin şekilde farklı olmadığını buldular.
Kaynak: 1
Yorumlar
Bilim dünyasında her gün bir yeni gelişme.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız