Aralık 26, 2024

HUBBLE'IN EN BÜYÜK MOZAİK GÖRÜNTÜLERİNDEN: 30 DORADUS

30 Doradus, diğer adıyla Tarantula Bulutsusu, NASA Hubble’ın etkileyici görüntüsünde genç yıldızlardan oluşan bir gösteri sunuyor. 16 Nisan 2012'de yayımlanan bu görüntü, Hubble'ın o zamana kadar birleştirdiği en büyük mozaik fotoğraflardan biri olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık 650 ışık yılı genişliğindeki bu görkemli bulutsu, adeta yıldız doğumhanesi gibi parlıyor. 

HUBBLE'IN EN BÜYÜK MOZAİK GÖRÜNTÜLERİNDEN: 30 DORADUS

Büyük Macellan Bulutu’nda, bizden 170.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan 30 Doradus, olağanüstü parlaklığıyla dikkat çeker. Galaktik komşularımız arasındaki en parlak yıldız oluşum bölgesi olan bu bulutsu, şimdiye kadar gözlemlenen en büyük yıldızlara ev sahipliği yapar. Galaksimizdeki hiçbir yıldız oluşum bölgesi, onun kadar büyük ya da üretken değildir.

Sol altta görülen gaz ve toz bulutları, plaj dalgalarını anımsatan şekilleriyle büyüler. Bu sıra dışı yapılar, büyük yıldızların yaydığı morötesi ışık sayesinde bu formu almıştır. Bu yıldızlar, çevrelerindeki materyalleri yalnızca şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda yeni yıldızların doğumunu da tetikleyebilir. Morötesi ışığın yoğun gaz duvarlarına çarpmasıyla şok dalgaları oluşur ve bu süreç yeni yıldız kuşaklarının doğmasına yol açabilir.

HUBBLE'IN EN BÜYÜK MOZAİK GÖRÜNTÜLERİNDEN: 30 DORADUS

Resim açıklaması:

Yıldız doğumunun bu çalkantılı sahnesi koyu mavi, kahverengimsi kırmızı ve beyazın tonlarında şekilleniyor. Bazıları diğerlerinden daha büyük ve parlak olan milyonlarca yıldız manzarayı süslüyor. Sol ortada, parlak bir alan dışa doğru uzanan beyaz dallara benziyor. Bunun hemen altında dalga benzeri şekillere oyulmuş bulutlar var.

 

Kredi: NASA, ESA, D. Lennon ve E. Sabbi (ESA/STScI), J. Anderson, S. E. de Mink, R. van der Marel, T. Sohn ve N. Walborn (STScI), N. Bastian (Excellence Cluster, Münih), L. Bedin (INAF, Padua), E. Bressert (ESO), P. Crowther (Sheffield Üniversitesi), A. de Koter (Amsterdam Üniversitesi), C. Evans (UKATC/STFC, Edinburgh), A. Herrero (IAC, Tenerife), N. Langer (AifA, Bonn), I. Platais (JHU) ve H. Sana (Amsterdam Üniversitesi)

Yorumlar

  • Tablo gibi bir görüntü

  • Çok güzel görünüyor

  • Çok büyük

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

LET'S TAKE A JOURNEY TO THE AQUILA CONSTELLATION!
CHRISTMAS TREE IN THE SKY: CHRISTMAS TREE CLUSTER
ŞEKİLDEN ŞEKLE GİREN SU PERİLERİ

ŞEKİLDEN ŞEKLE GİREN SU PERİLERİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun