İngiltere'deki "Çoklu Doğum Vakfı"nın başkam Dr. Elizabeth Bryan, eğer "1.80 boyunda, geç 30'lu yaşlarda, beş çocuklu ve cinsel olarak aktif bir Nijeryalı"ysanız, karın kardeşi ikiz sahibi olma şansınızın çok yüksek olduğunu, buna karşın, "1.50 boyunda, 20 yaşında, seks hayatı düzenli olmayan, ilk çocuğuna hamile ve ailesinde ikiz bulunmayan bir Japon kadını"ysanız, karın kardeşi ikiz sahibi olma şansınızın bulunmadığını söylüyor. Nijerya'daki Yorubalar'da ikiz çocuk sahibi olma oranının yüksekliğiyle Japonlar'ın ikiz çocuk sahibi olma şansının azlığının temelinde etnik faktörler var ama, etnik faktörlerdeki farkı saptamak da o kadar kolay değil.
İkiz doğurmayla, yumurtaların olgunlaşmasını sağlayan "gonadotropin" hormonu arasında bir ilişki olduğu düşünülüyor. Yüksek oranda gonadotropin, yaşı daha büyük olan kadınlarda ve Nijeryalılar'da görülüyor. Nijeryalılar'daki durumun, çok fazla yedikleri yerelmasından kaynaklandığı sanılıyor. İkizlerin varlığı esrarını korumaya devam ediyor ama, onlar, yüzyıllardır merak edilen bir sorunun cevabını bulmak için denek olarak da kullanılıyorlar. O soru da şu: Bizi biz yapan taşıdığımız genetik mesajlar mıdır? Yoksa çevre faktörleri midir? Bu soruya cevap bulmak için, tek yumurta ikizi olan Brigit ve Dorothy Lowe, küçükken birbirlerinden ayırılmışlar ve her biri değişik ailelerde büyütülmüş. Yıllar sonra biraraya geldiklerinde, ortaya şu şaşırtıcı sonuçlar çıkmış:
İkizler kendi çocuklarına birbirine çok benzeyen isimler vermişler, ikisi de aynı sınıfa kadar piyano çalmışlar ve piyanoyu bırakmışlar, ikisinin de kedilerinin adı "Kaplan"mış ve birbirine çok benzeyen gelinlikler giyerek evlenmişler... The Twins Study Unit'ten (İkizleri Araştırma Merkezi) Thomas Bouchard, buna benzer yüzlerce ikizi araştırmış ve ayrı çevrelerde büyüyen tek yumurta ikizlerinin; çok iyi hikaye anlatma, sürekli gülme, denize ters yürüyerek ve dizlerine kadar girme gibi bazı garip özelliklere sahip olduklarını kaydetmiş.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız