Ekim 04, 2024

IQ’nun Öğrenebilinir Hali – Friendz10

Harvard Üniversitesi'nde ders veren pedagog David Perkins'in ve psikolog Daniel Goleman'ın zeka değerlendirmesi ise çok daha pragmatik; onlara göre zeka, başarının ve doyumluluğun temelidir. Perkins ve Goleman, "öğrenilebilir zeka" ile "duygusal zeka" nın savunucuları olarak tanınıyorlar. Her iki uzman da alışıldığı üzere, rasyonel yetenekleri aramaktansa, insanların yaşadıkları süre içerisinde gösterdikleri açıklara ve tökezlemelere parmak basıyorlar. Hatta Perkins, "IQ zeka değildir, son derece kompleks bir fenomen olan zekanın sadece bir boyutudur" diyor.

IQ’nun Öğrenebilinir Hali – Friendz10

Çok kısa zamanda tamamlanması gereken 2000'i aşkın sorudan oluşan zeka testleri, bugün özellikle ABD'de öğrencilerin geleceğini şekillendiriyor ve onların gelecekteki öğrenim başarısı hakkında bilgi veren en sağlam göstergeler olarak kabul ediliyor. Ama farklı IQ'lar, öğrencilerin farklı bitirme notlarının ancak yüzde 25'ini açıklıyor. Ayrıca, IQ değerlerinin, bu testlerden geçen deneklerin yaşamsal şanslarını belirlemedeki ağırlığı da son derece tartışmalı. Daniel Goleman bu konuda, "IQ testlerinin, kimin daha çok para kazandığıyla veya daha doyumlu bir sosyal yaşam sürdürdüğüyle hiçbir ilgisi yok" diyor. Heidelbergli meslektaşları ise, Goleman'ın tersine, "Batı toplumları testlerin ölçtüğünü şereflendirir, kesin olanı destekler" açıklamasını yapıyorlar.

IQ’nun Öğrenebilinir Hali – Friendz10

Araştırmacılar, şimdiye kadar kaç tür zekanın ölçülebileceği konusunda bile anlaşmaya varamadılar. Kimi araştırmacılar zekanın 150'ye kadar boyutu bulunduğu söylerken, Amerikalı araştırmacılar John Horn ve Raymond Cattell, "akışkan (fluid) zeka" ile "kristalleşmiş (crystalized) zeka" adını verdikleri iki temel zeka tipinden söz ediyorlar. Bunların ilki yeni sorunları çözmede esnek davranabilme yetisiyken, diğeri de sorun çözme stratejilerini ve öğrenmek ve deneyimle edinilmiş bilgileri organize etme yeteneğini kapsıyor.

IQ’nun Öğrenebilinir Hali – Friendz10

En eleştirel psikometreciler bile, test sonuçlarının ortaya koyduğu bir özellik yüzünden gmfaktörünü ve IQ'yu tam olarak tarihe gömemediler. Söz konusu özellik şöyle özetlenebilir: Testlerdeki dilsel yetenek bölümünde üst düzeyde başarılı olan denekler, diğer alanlara giren soruları da daha iyi çözüyorlar. Örnek olarak, birbirini takip eden ama değişiklik gösteren resimlere baktıklarında, resimlerin dizilişindeki ilkeyi daha çabuk bulup çıkarıyorlar.

 

Yorumlar

  • Peki her zaman öğrenilebilir mi? Cevabı aynı kategorimizde

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun