Işık bizim yolculuk rehberimiz, dört muhteşem varış noktasını ziyaret etmek için kozmosun derinliklerine doğru yola çıkıyoruz. Bize katılın ve NASA James Webb ile Chandra Xray'in bize yol göstermesine izin verin!
Bu turdaki ilk durağımız yaklaşık 390 ışık yılı uzaklıkta, en yakın hedefimiz. Rho Opiuchi, gökbilimcilerin yıldızları inceledikleri popüler bir bölgedir. Chandra'dan gelen X-ışınları mor renkte olup, parlayan ve X-ışınları üreten genç yıldızları gözler önüne sermektedir. James Webb'in kızılötesi verileri ise kırmızı, sarı, camgöbeği ve mavi tonlardadır.
Bir sonraki durağımız Orion Bulutsusu: Bu bölge biraz daha uzakta, yaklaşık 1.500 ışık yılı mesafede. Chandra burada kırmızı, yeşil ve mavi renklerde X-ışınlarında parlayan genç yıldızları ortaya çıkarırken, James Webb galaksinin bir sonraki yıldız kümesinin oluşmasına yardımcı olacak gaz ve tozu (daha koyu kırmızı renkte) gösteriyor.
Samanyolu'ndan çıktıktan sonra varacağımız yer, hafif bir açıyla görülen spiral bir galaksidir. Chandra'dan gelen mor renkteki X-ışınları, galaksinin merkezindeki süper kütleli kara deliğin varlığını işaret ederken, James Webb galaksideki toz, gaz ve yıldızları kırmızı, yeşil ve mavi renklerde göstermektedir. Bu görüntü ayrıca Hubble'dan kırmızı, yeşil ve mavi renklerde optik veriler de içeriyor.
Son durağımız ise en uzak ve en büyük olanı! MACS J0416, bir galaksi kümesi olup, evrendeki en büyük yerçekimsel olarak bağlı nesnelerden biridir. Galaksi kümeleri yüzlerce veya binlerce tekil galaksi içerebilir ve hepsi büyük miktarda aşırı ısınmış gazla çevrilidir. Chandra'nın mor renkteki X-ışınları bu sıcak gazı gösterirken, Hubble ve James Webb tek tek galaksileri kırmızı, yeşil ve mavi renklerde sergiliyor.
Yorumlar
çok acayip bunlar gerçek mi
Gerçekten çok ilginç
Gerçek olamayacak kadar harika
Evet gerçek!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız