Emekli Spitzer Uzay Teleskobu'ndan elde edilen bu görüntüler, Andromeda galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliğin, gaz ve toz bulutlarını tükettiğini ortaya koyuyor.
Süper kütleli kara delikler, maddeleri yutmadan önce aşırı derecede ısındığı için muazzam ışık gösterileri oluşturur ve bazen tüm bir galaksiden bile daha parlak olabilirler. Ancak, en yakın galaktik komşularımızdan biri olan Andromeda'nın merkezindeki kara delik, "sessiz" bir şekilde besleniyor. Bu, kara deliğin yaydığı ışığın parlaklığında büyük bir değişim olmadığı ve muhtemelen büyük bir madde yığını yerine, sürekli olarak küçük miktarlarda madde tükettiği anlamına geliyor.
2003 yılında fırlatılan ve @NASAJPL tarafından yönetilen Spitzer, evreni insan gözünün göremediği kızılötesi ışıkta gözlemledi. Bu farklı dalga boyları, Andromeda'nın hem yıldızlar gibi sıcak ışık kaynaklarını hem de toz gibi soğuk yapıları ortaya çıkarıyor.
Tabii ki, MSG de bunların arasında.
Resim açıklaması:
Andromeda galaksisinin iki slaytlık görüntüsü. Spiral galaksi uzayın karanlığına karşı çalkalanıyor ve farklı parlaklıkta yüzlerce uzak yıldızla noktalı. Spiralin dalları turuncu ve kırmızı renkte parlıyor ve parlak, mavi bir kürenin yumuşak bir şekilde parladığı merkeze doğru dönüyor.
Yorumlar
ay şaka gibi bir görüntü
Gerçekten öyle!
Çekim çok iyi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız