Girdap Gökadası, diğer adıyla M51, gece gökyüzündeki en iyi bilinen nesnelerden biridir. Kuzey gökyüzünde yeterince yakın ve belirgin olduğu için amatör gökbilimciler onlarca yıldır çarpıcı fotoğraflarını paylaşıyorlar.
Ama daha önce hiç böyle bir şey görmediniz: James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından görülen M51.
Bu görüntü, teleskobun NIRCam ve MIRI enstrümanlarından elde edilen verileri içermekte olup, inanılmaz detaylar göstermekte ve spiral kollar arasındaki gizli özellikleri ortaya çıkarmaktadır.
Galaksiye, bir kanalın etrafında dönen suyu andıran girdaplı yapısı nedeniyle Girdap adı verilmiştir. Diğer büyük tasarımlı sarmal galaksiler gibi, bükülen sarmal kollar belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.
JWST'nin Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Enstrümanından (MIRI) elde edilen entegre veriler, koyu kırmızı bölgeler olarak görünen sarmal kollar boyunca yoğunlaşan sıcak tozu ortaya çıkarmaktadır.
Kollar boyunca uzanan parlak alanlar, mavi ve beyaz merkezi çekirdeğe doğru inen yıldız oluşum bölgeleridir.
Turuncu ve sarı alanlar, yakın zamanda oluşan yıldız kümelerinin yarattığı iyonize gaz bölgelerini göstermektedir.
Daha sonra JWST, kolların içinde daha önce hiç olmadığı kadar galaksinin gaz ve tozunun içinden uzak yıldızları neredeyse görmemizi sağlayan kavernöz siyah kabarcıklar olduğunu ortaya koyuyor.
Girdap Galaksisi Canes Venatici takımyıldızında 31 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır.
Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan bu görüntü gibi diğer görüntülerde, Girdap'ın kollarından birinin en dış ucundaki küçük, sarımsı bir galaksi görülebiliyor. Bu NGC 5195'tir ve iki galaksi etkileşim halindedir.
Girdap'tan çok daha küçük olmasına rağmen, NGC 5195'in kütleçekimsel etkisinin Girdap'ın belirgin ve farklı spiral kollarından kısmen sorumlu olduğu düşünülmektedir.
M51'in bu JWST gözlemi, Gelişen Galaksi Dışı Yıldız Kümelerinde Geri Besleme veya FEAST adı verilen bir dizi gözlemin bir parçası olarak gerçekleştirildi.
ESA'ya göre FEAST gözlemleri, "kendi galaksimiz Samanyolu dışındaki ortamlarda yıldız geri beslemesi ve yıldız oluşumu arasındaki etkileşime ışık tutmak için tasarlanmıştır.
Yıldız geri beslemesi, yıldızlardan onları oluşturan ortamlara enerji akışını tanımlamak için kullanılan bir terimdir ve yıldızların oluşum hızlarını belirlemede çok önemli bir süreçtir. Bilim insanları yıldız geri beslemesini anlamanın, yıldız oluşumunun doğru evrensel modellerini oluşturmak için hayati önem taşıdığını söylüyorlar.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorumlar
Evren bir sanat portresi gibi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız