Uzay gündemine adete bomba gibi düşün bir gelişme ile sizlerleyiz. James Webb Uzay Teleskobu kızılötesi astronomi için üretilmiş bir uzay teleskobu olmanın yanı sıra, uzaya gönderilmiş en güçlü uzay teleskobudur.
Miladını neredeyse doldurmak üzere olan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine NASA’nın öncülüğünde ESA ve CSA’nın desteği ile geliştirilmiş ve üretilmiş bu teleskop aralık 2021 de fırlatıldı ve ocak 2022 de yörüngesine oturdu. Adı nereden geliyor dersek de 2002 yılında NASA’nın Apollo programının sorumlu müdürü olan James E. Webb’ten adını alan bu teleskop 6.5 metre genişliğine sahip altın kaplama aynalara sahiptir.
JWST Dünya’dan neredeyse bir buçuk milyon kilometre uzaklıkta bir yörüngeye oturtuldu. Mesafeyi daha iyi anlayabilmemiz için bu uzaklık Dünya ile Ay’ın arasında uzaklığın tam dört katıdır. JWST’nin kızılötesi spekturumda gözlem yapabilmesi için teleskobun sıcaklığının -223.2 celcius’un altında alması gerekiyor bu yüzden üstünde devasa bir güneş kalkanı var. James Webb Uzay Teleskobu’nun misyonu:
- Üzerinde bulunan hassas aygıtlar ile dev gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin kızıl ötesi görüntülerini çekmek ve tayflarını ölçeler yaşlarını ve kütlelerini belirlemek
- Başka yıldızların çevresinde yer alan disklerin bileşenlerini tanımlamak
- Gezegenlerin doğduğu toz disklerini gözlemlemek
- Yıldızların önünden geçen gezegenlerin havaküre bileşenlerini gözlemlemek
Yorumlar
Uzay çalışmaları için bir devrim
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız