Japonlar bu hafta Venüs İklim Araştırma Araç’larını (Venus Climate Orbiter) Tangashima’nın güneybatısındaki adaya gönderiyor. Bu ada, 18 Mayıs’ta Venüs’ten geri dönecek olan uydunun inmesi planlanan ada. JAXA’daki (Japonya Havacılık Uzay Gözlem Ajansı) uzmanlar İklim Araştırma Aracı’nın Venüs atmosferinin sahip olduğu ‘süper döndürücü’ özelliğin arkasındaki sırrı çözeceğini umuyor.
10 yıllık bir ihmalden sonra, bilim insanları yeniden dikkatlerini şu soruya yönelttiler: Dünya ile bu kadar ortak yönü olan bir gezegen neden canlılar için misafirperverlikten bu denli uzak?
Üstelik bu gezegen gerek boyut, gerekse yoğunluk olarak Dünya ile çok benzer. Ayrıca demir çekirdeğe ve kayalıklı kabuğa sahip olma bakımından da Dünya ile ortak yönünün fazla olduğu düşünülüyor. Hatta Nisan 2006’dan beri gezegenin çevresinde dönen Avrupa Uzay Ajansı ESA’ya ait Venüs Express adlı uydudan gelen kanıtlara göre, Venüs’ün bir zamanlar bir su okyanusu olduğu bile düşünülebilir.
Ancak Dünya’dan farklı olarak Venüs, sülfürik asit gaz bulutu ile çevrili
Ayrıca atmosferinin %95’inin karbondioksitten oluşması nedeniyle yüzey sıcaklığı 460 °C civarında seyrediyor. Aynı zamanda çok güçlü bir manyetik alana sahip olmayışı da olası yaşam başlangıçlarını güneş kaynaklı rüzgârlara karşı korumasız bırakıyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız