12 Mayıs 2024'te Juno uzay aracı, Jüpiter'in kuzey yarımküresindeki karmaşık bulutları ve siklonik fırtınaları görüntüledi. Jüpiter, güneş sistemimizin en büyük gezegenidir. Şu ana kadar Jüpiter'i dokuz uzay aracı ziyaret etmiştir: yedisi gezegenin yanından geçerken, ikisi yörüngesinde dolanmıştır. Bu araçlardan biri de 2016 yılında görevine başlayan Juno'dur. Jüpiter, bazıları ekvator bölgesinde saatte 539 kilometre hıza ulaşabilen güçlü rüzgarlarla doludur. Dev gezegenin yüzeyinde görülen ve Dünya'nın iki katı büyüklüğünde olan Büyük Kırmızı Leke, 300 yıldan fazla bir süredir gözlemlenen devasa bir fırtına sistemidir.
Vatandaş bilimci Gary Eason, JunoCam'den elde edilen ham verileri dijital işleme teknikleri kullanarak renklendirip netleştirerek bu görüntüyü oluşturdu.
Görüntü açıklaması:
Jüpiter'in kuzey yarımküresinde, beyaz, mavi ve koyu turuncu tonlarında dönen bulutlar ve fırtınalar ayrıntılı bir şekilde görülüyor. Görüntünün ortasında iki beyaz dairesel yapı bulunurken, hemen altında ağzı açık bir yüzü andıran başka bir dairesel yapı dikkat çekiyor.
Sizce kaotik bir görüntü mü?
Yorumlar
Bir ressamın sanat eseri gibi
Bence öyle
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız