3 Şubat Cumartesi günü, NASA SolarSystem Juno uzay aracı Jüpiter'in uydusu Io'ya son yakın geçişini gerçekleştirdi. Bu ikinci geçiş, 30 Aralık 2023'teki bir önceki uçuşa benzer şekilde, yaklaşık 930 mil (1.500 kilometre) ya da New York'tan Orlando, Florida'ya kadar olan bir mesafeden gerçekleşti. Io, Jüpiter'in güçlü yerçekimi ile iki komşu uydunun daha küçük çekimi arasında sıkışmış durumda, iç kısımlarını çalkalıyor ve yüzeyini kaplayan püskürmeler ve lav gölleri yaratıyor. İkiz uçuşlar, Io'nun volkanik motorunun nasıl çalıştığı ve Io'nun kayalık, dağlık yüzey arazisinin altında küresel bir magma okyanusunun var olup olmadığı konusunda yeni bilgiler sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Uçuşları, yakın çekim görüntüleri ve yeni bilimi tartışmak üzere 7 Şubat Çarşamba günü saat 13:00 ET'de (1800 UTC) NASA Science Live sohbeti, canlı yayın soru-cevap için görev uzmanlarına katılın. NASA Science Live, Facebook, X, YouTube ve reklamsız canlı yayın platformu NASA+ üzerinden yayınlanacak.
Resim açıklaması:
Jüpiter'in uydusu Io uzayın karanlığında görülüyor. Ayın yarısı sağdan gelen güneş ışığıyla aydınlanırken, soldaki gece tarafı Jüpiter'den yansıyan ışıkla loş bir şekilde aydınlatılmış. Turuncu, kahverengi ve sarı tonlarında renklere sahip olan Ay'ın yüzeyi dairesel volkanik kalderalar, düzensiz şekilli lav akıntıları ve gölge oluşturan keskin dağlarla çukurlaşmış.
Yorumlar
Gerçekten çok ilginç
Çok enteresan bir görüntüsü var
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız