Kasım 23, 2024

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Son 50 yıl içinde kasırgala­rın yol açtığı can kaybı sa­yısında önemli bir düşüş göz­lenirken, bu doğal afetlerin yol açtığı ekonomik zararın ise çok hızlı bir şekilde arttığı biliniyor... Bundan 50 yıl önce bir kasırganın ortalama verdi­ği zarar 200 milyon dolar ci­varındaydı. Oysa 80'li yıllarda bu rakam çok daha yüksek boyutlara ulaştı. 1989 yılındaki Hugo kasırgasının verdiği za­rar 5 milyar dolardı. 1992 yı­lındaki Andrew kasırgası ise 17 milyar dolarlık bir zarara yol açtı. 1995 yılında meydana gelen Opal kasırgasının zara­rı ise 7 milyar dolara ulaştı. Bugün sadece Pasifik Okya­nusu'nda ortaya çıkan irili ufaklı kasırgaların verdiği za­rar yılda ortalama 4 milyar doları geçiyor.

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Havanın ısınması kasırgaların sayısını arttırıyor mu?

 

Uzmanların hemen hemen tü­mü, önümüzdeki 50 yıl içinde Dünya'nın atmosferinin ortalama 2 derece daha ısınacağını ve bu­nun sonucu yeryüzündeki 26 de­recede sıcak suların miktarının artacağını kabul ediyorlar. Ayrılık bundan sonra ortaya çıkıyor. Bir grup uzman, gelecekte 26 derece sıcaklıktaki suların kasırgaların oluşumu için yeterli olmayacağı­nı savunurken, diğerleri kasırga­ların hem sayıca hem de şiddet açısından artış göstereceğini ileri sürüyor. Örneğin Sciences Der­gisi'nde yayınlanan bir araştır­maya göre, 21 yüzyılda kasırga­nın içindeki rüzgarların şiddeti saniyede 3-7 metre, yani saatte 10-25 kilometre artacak...

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Kristof Kolomb sadece Amerika kıtasını keşfetmekle kalmadı, onun sayesinde insanoğlu Alize rüzgarlarının da varlığını öğrendi. O gün bugündür insanoğlu rüzgarı tanımak için elinden geleni yapı­yor. Ne var ki, özellikle altyapı ve teknoloji alanındaki çalışmaların çok hızlı yürüdüğü söylenemez... Fırtınaların özellikle gemi taşımacı­lığında önemini ilk kavrayanlar İn­gilizler'di. Nitekim tarihin ilk mete­oroloji istasyonu bundan 144 yıl ön­ce İngiltere'de açıldı. İngilizler'i Fransızlar izledi; Kırım Savaşı sıra­sında Karadeniz'de patlayan bir fır­tına nedeniyle oldukça önemli sayı­da gemi yitiren Fransa İmparatoru II. Napolyon, hemen bir meteoroloji istasyonu kurulmasını emretti.

Yorumlar

  • Haberimiz olsa da bir yere kadar önlem alabiliyoruz. Zarardan kaçılamıyor.

  • Bazen ekonomik olarak çok büyük ödemelere sebep olabilir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

İbreti Alem

İbreti Alem

Engizisyon Cezaları

Engizisyon Cezaları

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Roma İmparatorluğu’nda İdam

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun