Kedi Gözü Bulutsusu (NGC 6543), keşfedilen ilk gezegenimsi bulutsulardan biri olmasına rağmen, en karmaşık yapıya sahip olanlardan biridir. NASA'nın Hubble Teleskobu, bu bulutsunun karmaşıklığını ayrıntılarıyla yakalayarak, on bir veya daha fazla eşmerkezli halka ya da kabuktan oluşan bir yapıyı gözler önüne sermiştir. Bu 'halka'lar, aslında gökyüzünde görünen küresel baloncukların kenarlarını temsil etmektedir. Yapılan gözlemler, yıldızın kütlesini 1500 yıllık aralıklarla bir dizi patlama şeklinde fırlattığını ortaya koymaktadır. Bu patlamalar, her biri güneş sistemimizdeki gezegenlerin toplam kütlesine eşdeğer toz kabukları oluşturmuştur.
Gezegenimsi bulutsular, bulutsuların bir türüdür ve adlarını ilk kez teleskoplarla incelendiklerinde gezegenlere benzemelerinden almışlardır. Fakat gerçekte, gezegenimsi bulutsu, Güneş gibi bir yıldızın evrim sürecinin son aşamasını temsil eder.
Kedi Gözü gibi gezegenimsi nebulaların etrafında görülen bulutsu desenlerini açıklamak için birkaç teori öne sürülmüştür: Güneş'in güneş lekesi döngüsüne benzer manyetik aktivite döngüleri, ölen yıldızın etrafında dolanan bir yoldaş yıldızın hareketi, ve yıldızın titreşimleri bu teoriler arasındadır. Alternatif bir görüş ise, materyalin yıldızdan düzgün bir şekilde fırlatıldığı, halkaların ise bu materyalin dışa doğru akarken oluşturduğu dalgalar sonucu ortaya çıktığı yönündedir. Bu hipotezler arasında bir sonuca varmak için daha fazla gözlem ve teorik çalışma gerekmektedir.
Resim Açıklaması:
Kedi gözü formunda bir nebula düşünün. Ortasında parlak bir ışık noktası yer alıyor. Bu merkezden uzaklaştıkça, mavi renkteki toz kabarcıkları oluşuyor. Bu kabarcıklar, nebulanın dış kenarlarında eşmerkezli halkalar şeklinde beliriyor ve ikiye bölünmüş bir soğanın katmanlarını andırıyor.
Yorumlar
Çok güzel görünmüyor mu?
Çok iyiymiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız