Kendinize daha fazla alan açmayı mı düşünüyorsunuz? Süpernova patlamalarından bir ders alabilirsiniz! Bu olaylar, alan yaratma konusunda ustadırlar.
Büyük yıldızlar, Güneş'ten çok daha büyük olanlar, çekirdeklerindeki yakıt tükendiğinde süpernova olarak patlar. Çekirdek çökünce, yıldızın dış katmanları da dışarıya doğru savrularak karşılarına çıkan her şeyi süpürür.
G352.7-0.1 olarak bilinen bir süpernova kalıntısının görüntüsü, patlamasından yaklaşık 2,200 yıl sonra çekilmiştir. Bu süreçte, yaklaşık 45 Güneş kütlesi kadar maddeyi uzaya yaymıştır!
Bu çarpıcı görüntü, X-ışınları (@NASAChandraXray, mavi), optik ışık (Sloan Digital Sky Survey, beyaz), kızılötesi ışık (NASA'nın Spitzer'i, altın) ve radyo dalgalarının (NRAO'nun Jansky Very Large Array'i, mor) birleşiminden oluşmaktadır.
Görüntü açıklaması:
Bu görüntü bir süpernova kalıntısının çoklu dalga boyu gözlemlerini birleştiriyor. Kalıntı, çeşitli boyutlarda beyaz, altın ve mavi yıldızlarla beneklenmiş siyah bir arka plan üzerinde görünüyor. Merkezin yakınında kabaca dairesel bir malzeme bulutu var. Oval mavi lekelerle doludur ve ince bir mor halka ile çevrelenmiştir. Ovalin hemen dışında, sağ altta, mor renkli ince bir yay yer almaktadır. Renklerin her biri ışığın farklı bir dalga boyunu temsil etmektedir: X-ışını mavi, optik beyaz, kızılötesi altın ve camgöbeği, radyo ise mor.
Kredi: X-ışını: NASA/CXC/Morehead State Univ/T.Pannuti et al.; Optik: DSS; Kızılötesi: NASA/JPL-Caltech; Radyo: NRAO/VLA/Arjantin Radyo Astronomi Enstitüsü/G.Dubner
Yorumlar
Çok büyüleyici bir görüntü değil mi?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız