Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Bir süre sonra bu haberler belki de sıradan hale gelecek, ama şu anda sayılar bizi şaşırtmaya devam ediyor. Kepler Uzay Teleskobu’yla yapılan yeni keşifler 26 Ocak’ta NASA tarafından açıklandı. Buna göre 11 yıldızın çevresinde dolanan toplam 26 gezegen daha keşfedildi. 1,5 Dünya kütlesiyle Jüpiter kütlesi arasında, bu gezegenlerin kütleleri 1,5 Dünya kütlesiyle Jüpiter kütlesi arasında değişiyor, ama çoğunun kütlesi Neptün’ünkinden küçük. Gezegenlerin dikkat çeken özelliği yıldızlarına Venüs’ün Güneş’e olan uzaklığından daha yakın olmaları. Bu, gözlem süresinin kısa olmasından kaynaklanıyor.

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Yörüngesi daha geniş olan gezegenlerin saptanabilmesi için daha uzun süre gözlem yapılması gerekiyor. Çünkü Kepler, gezegenleri yıldızlarının önünden geçerken yakalıyor. Bu yeni keşiflerle birlikte Kepler’le 60 kadar öte gezegen keşfedilmiş oldu. Geçtiğimiz ay bunların ikisinin Dünya boyutlarında olduğu açıklanmıştı. (Bunun haberini dergimizin geçen sayısında bulabilirsiniz.)  Yine Kepler’le belirlenen 2300’den fazla öte gezegen adayı var Önümüzdeki süreçte öte gezegen keşfi o kadar sıradan hale gelecek ki artık saymayı bırakıp bu gezegenlerde yaşamın izlerini arıyor olacağız.

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Keşfedilen gezegen sistemlerinin neredeyse tamamında birden fazla gezegen var. Şimdilik görebildiklerimizin yalnızca yıldızına yakın olanlar olduğunu düşününce, yıldız başına belki de bizim sistemimizdeki gibi çok sayıda gezegen düştüğü açık. Bu da Samanyolu’ndaki gezegen sayısının yıldız sayısından çok daha fazla olabileceği anlamına geliyor.

Yorumlar

  • çok ilginç

  • Farklı bir teleskopmuş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım ve Düşmesi

Yıldırım ve Düşmesi

ANTİK MISIR'DA AMPUL KULLANILARAK AYDINLATMA YAPILIYORDU
Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır ve Elektrik

Antik Mısır ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun