Temmuz 07, 2025

Kolomb ve Ay

Kristof Kolomb, 29 Şubat 1504 tarihinde Ay tutulması olacağını bilmiş ve bunu yerlilere göstermişti. "Güneş doğdu, güneş battı" deriz. Güneş, Dünya’nın etrafında mı dönüyor? Hep kendisinin varlığını merkez ve esas alarak Dünya ve evren olaylarını çözümleme alışkanlığı kazanmış olan insanoğlu, gel-git olayının açıklama ve yorumlanmasında da aynı hataya düşer. Copernicus'un tartışılmaz gözlemine karşın, biz hâlâ "Güneş doğdu, güneş battı" deriz. Ptolemeaus'un zamanındaki gibi, yıldızlar doğudan batıya hareket ediyormuş gibi konuşuruz. Her iki durumda da bu gökyüzünün altında kayan ve dönenin gerçekte Dünya'nın kendisi olduğunu bilme­mize karşın... Çünkü beynimiz, ev­renin gerçek doğal yapısını öğren­mek için değil, evrenin sunduğu koşullarda ayakta kalabilmemizi sağlayabilmek için, doğal gelişim süreci içinde evrimsel olarak geliş­miştir. Bu nedenle, gerçeği tam ob­jektif olarak algılayamaması, ya da yanlış yorumlaması doğasından ge­lir. Çünkü, doğal güçlerin tümünü, gerçek yapısıyla değil, ancak kendi­si ayakta kalacak şekilde yorumla­mak zorundadır.

Kolomb ve Ay

Ay’ın frenlemesi günümüzde, 24 saatlik bir günün 0.00164 saniye uzaması­na neden olmaktadır. Dünyanın, uzayda sürtünme ol­maksızın kendi etrafında dönerken, bu yolla bir hız yitirmesi sözkonusu değildir. Fakat Ay tarafından sabit tutularak 24 saat yeryüzünün okya­nus yataklarında sürüklenen su küt­lesi, doğal olarak belirli bir sürtünmeyi de ortaya çıkarır. Bu da, Dün­ya'nın dönüşünde hız kaybetmesine neden olur.

Kolomb ve Ay

Dünya, bu evreden sonra, Ay'ın frenlemesi ile, sürekli bir "hız azal­ması" sürecine girmiştir. Çünkü, ar­tık Dünya'nın kendi etrafında dön­mesini arttıracak herhangi bir etki­leşim, ya da güç kalmamıştır. Büyük bir şans eseri olarak da, Dünya'daki su miktarının toplam kütle­ye oranı çok küçük (1/4.000.000) ve Ay'ın çekimi de çok zayıftır; bu nedenle frenleme çok yavaş gerçek­leşir. Örnek vermek gerekirse; ok­yanusların kalınlığı, Dünya'nın ça­pına oranlandığında, bir bilardo to­puna hohladığımız zaman oluşan buharlanmanın kalınlığından fazla değildir (1/6000 milimetre).

Yorumlar

  • Ne kadar da faydalanmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Gelişimin Hissi Beyin Etkisi

Gelişimin Hissi Beyin Etkisi

Galileo ve Hapis

Galileo ve Hapis

Galileo ve Papa

Galileo ve Papa

Galileo Galilei

Galileo Galilei

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Azınlığın Harika Yaşamı

probiyotik

Gelişimin Hissi Beyin Etkisi

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun