Ocak 24, 2025

KOZMİK BİR YENGEÇ Mİ?: SÜPERNOVA PATLAMASI KALINTISI

Yengeç Bulutsusu, gaz ve tozdan oluşan ince, ipliksi bir yapı olarak dikkat çeker. Bu bulutsu, MS 1054 yılında gerçekleşen bir süpernova patlamasının ardından oluşmuş ve Çinli astronomlar tarafından gözlemlenmiştir.

Paylaşılan görsel, iki farklı uzay teleskobundan elde edilen verilerin birleşiminden meydana gelmiştir: NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Herschel Uzay Gözlemevi. ESA’nın katkılarıyla geliştirilen Hubble, NASA tarafından yürütülen bir proje iken; Herschel, NASA’nın da desteğini alan bir ESA görevidir.

KOZMİK BİR YENGEÇ Mİ?: SÜPERNOVA PATLAMASI KALINTISI

Hubble'ın görünür dalga boylarındaki Yengeç Bulutsusu görüntüsü, oksijen ve kükürt iyonlarının yaydığı ışımaya duyarlı üç farklı filtreyle oluşturulmuş ve bu görüntüde mavi renkle ifade edilmiştir. Herschel’in uzak kızılötesi gözlemi ise bulutsudaki tozdan yayılan ışımayı göstermekte olup, kırmızı renkle temsil edilmiştir.

KOZMİK BİR YENGEÇ Mİ?: SÜPERNOVA PATLAMASI KALINTISI

Resim açıklaması:

Renkli, mor bir bulutsunun bu görüntüsünde, karmaşık yapıya sahip bir oval, siyah bir arka plan üzerinde sol alttan sağ üste doğru uzanıyor. Ovalin dış kısmında parlayan mor kabarık malzemeden perdeler uzanıyor. İç kabuğunda, kümeler ve düğümlerle süslenmiş, pembe renkli alacalı ipliklerden oluşan büyük ölçekli ilmekler görülmektedir. Dumanlı pembenin yarı saydam ince şeritleri kalıntının içinde uzanır ve merkeze doğru en parlak halini alır.

Mor malzeme, kalıntı boyunca farklı yönleri takip eder, bazen kalıntı içindeki belirli bölgelerden keskin bir şekilde kıvrılır. Mavi maddeden oluşan soluk, ince bir halka bulutsunun tam merkezini çevreliyor.

 

Kredi: ESA/Herschel/PACS/MESS Key Programme Supernova Remnant Team; NASA, ESA ve Allison Loll/Jeff Hester (Arizona Eyalet Üniversitesi)

Yorumlar

  • sanırım kalıntı

  • Büyücülerin küresine benzemiyor mu?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YEREL GALAKSİ: M110

YEREL GALAKSİ: M110

GENÇ VE AÇ PROSTAR

GENÇ VE AÇ PROSTAR

ÜÇ TELESKOBUN ORTAK ÇALIŞMASI OLAN GÖRÜNTÜ: NGC 1850
KAR HAYALETİ

KAR HAYALETİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Dönem İdeolojisi

probiyotik

Antik Dönemde Deprem İnanışı

bubble30
Nielawore

YEREL GALAKSİ: M110

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun