Kozmik çarpışmalar, galaksiler birbirlerine çok yakın olduklarında ve karşılıklı çekim kuvvetleri onları bir araya getirdiğinde meydana gelir. Bu etkileşimler milyonlarca ve milyonlarca yıl boyunca gerçekleşse de, Hubble Uzay Teleskobu bu galaksi birleşmelerini devam ederken gözlemlememize yardımcı oldu.
Etkileşim halindeki galaksiler, görüntüleri kaydırdığınızda sırasıyla UGC 3912, LEDA 60847, Arp 295 ve Arp 140, komşu bir galaksiyle birleşmekte olduklarına ya da bir birleşme sonrasında olduklarına dair işaretler gösteriyor. Bu birleşmelerin diğer işaretleri, bir araya gelen farklı galaksilerden birden fazla çekirdeğin ortaya çıkması ve hatta galaksilerin birbirleriyle kütleçekimsel olarak etkileşime girmesinin sonucu olarak galaksinin kendisinden çıkan "kuyruk" yapılarıdır.
Resim açıklaması: Hubble Uzay Teleskobu tarafından görüldüğü şekliyle çarpışan gökadaları gösteren bir görüntü koleksiyonu. Bazı galaksiler orijinal şekillerinden uzaklaşmış ve gaz ve toz bulutları gibi görünmektedir. Spiral kollar spiral galaksilerden ayrılmış ve bazı galaksiler kozmik bir flama haline gelmiştir. Galaksilerde mavi, pembe ve beyazın tonları hakimdir. Daha küçük galaksiler ve yıldızlar uzayın karanlığıyla birlikte arka planda görülüyor.
Yorumlar
En büyük çarpışmalar bunlar olmalı
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız