Bu, Samanyolu'nun en büyük ve en parlak uydu gökadalarından biri olan Büyük Macellan Bulutu'nda (LMC) yaklaşık 162.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan küresel bir yıldız kümesinin görüntüsüdür. Küresel kümenin 120 ışık yıllık çapı, NASA Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntünün tüm çerçevesini kaplar. Uzay teleskopları tarafından yapılan bu gözlemler, yüz binlerce ışık yılı uzaklıkta gerçekleştirilirken, sıkça yapılan bir yanlış algı, görüntülerin yakınlaştırılarak elde edildiğidir. Küçük teleskoplar belirli bir dereceye kadar yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirken, büyük teleskoplar bunu gerçekleştiremez. Bu, bir teleskobun tek bir gözlemde gözlemleyebileceği gökyüzü bölgesinin boyutunun sabit bir "görüş alanına" sahip olduğu anlamına gelir.
Hubble'ın farklı boyutlardaki nesneleri gözlemleyebilmesinin nedeni, bu nesnelerin Dünya'dan ne kadar uzakta olduğuyla ilgilidir. Göreceli olarak uzakta olan galaksiler, gökyüzünde resmedilen küresel bir kümeye benzer bir alanı kaplar. Peki ya nesne çok büyükse? Görüntü işlemcileri, farklı gökyüzü bölgelerini kapsayan birden fazla görüntüyü birleştirerek tek bir görüntü oluşturabilirler.
Görüntüde, bir küresel yıldız kümesi görüntüyü dolduruyor. Yıldızlar, parlak, mavimsi bir çekirdek etrafında birleşirken, çekirdeğin etrafında ve görüntünün kenarlarında seyrek bir bant oluşturuyor. Kümenin önünde, birkaç yıldız belirgin kırınım sivri uçları ile görünürken, arka planda koyu siyah bir zemin mevcuttur.
Yorumlar
Yıldız cenneti gibi
Bence de öyle!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız