Kuru buz, donmuş karbondioksittir. Bir blok kuru buzun yüzey ısısı —78.5 C° dir. Kuru buz aynı zamanda uçunum özelliğine de sahiptir. Yani kuru buz eridiğinde, sıvı haline gelmek yerine, doğrudan karbondioksit gazına dönüşür. Süper-soğuk oluşu ve uçuculuk özelliği nedeniyle dondurma amaçlı işlerde kuru buza talep oldukça yüksektir.
Örneğin; ülkenin bir ucundan diğer ucuna donmuş bir madde yollamak istiyorsanız, en iyi yolu kuru buza sararak yollamaktır. Gideceği yere donmuş olarak varacak, ayrıca normal buzda olduğu gibi erimiş buz suyu pisliği de olmayacaktır.
Kuru buzu tutmak gerektiğinde kalın eldiven giyilmesi önerilir, çünkü doğrudan elinize aldığınızda buzun süper soğuk yüzeyi cildinize zarar verecektir. Aynı nedenden ötürü kuru buz hiçbir zaman yenmez yutulmaz. Kuru buzla ilgili bir başka önemli uyarı ise, kuru buz bulundurulan yerin iyi havalandırılmasıdır. Karbon diyoksit havadan ağır olduğu için, uçunan kuru buz iyi havalandırılmamış, araba gibi küçük ve girintisi çıkıntısı bol mekanlarda karbondioksit olarak yoğunlaşıp kalacaktır. Kuru buz özellikle kapalı arabalarda taşınırken çok dikkatli olunmalıdır.
Kuru buzun önemli özelliklerinden biri de süblimleşme -sıvı hale geçmeden gaz fazına dönüşme- yapmasıdır. Adına “kuru buz” denilmesinin başlıca sebebi de budur zaten. Kuru buzu ılık veya sıcak suya koyarak bazen televizyonlarda büyücü ya da sihirbazların kazanlarında oluşturduğu sisli ortamı elde edebiliriz. Çünkü kuru buz süblimleşirken ortamdaki ısıyı alır. Bu, hava içerisinde bulunan su moleküllerini soğutur ve sonuçta ağır hareket eden yoğun bir sis bulutu ortaya çıkar.
Yorumlar
Görseli oldukça iyi oluyor kuru buzun
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız