İklim değişikliği kutup ayılarının yaşam alanlarını elinden alıyor. Norveç’te başlayan üç günlük konferansta soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kutup ayılarının kurtarılması için önlemler ele alınıyor. Norveç'in kuzeyindeki Tromso kentinde biraraya gelen Kuzey Kutup Bölgesi ile bağlantısı olan beş ülke üç günlük konferansta, tehdit altındaki kutup ayılarını kurtarmak için neler yapılabileceğini masaya yatırıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Danimarka, Norveç ve Rusya’nın 1973 yılında kutup ayılarını ve yaşam bölgelerini korumak için imzaladıkları anlaşmada, avcılık, kutup ayıları için en büyük tehdit olarak nitelendirilmişti. Bugün ise kutup ayılarının yaşamını tehdit eden avcılardan çok, iklim değişikliğinin etkileri.
Çevrecilerden somut eylem planı talebi
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wildlife Fund-WWF), Kuzey Kutup Bölgesi için bir eylem planı ve daha kararlı iklim koruma hedefleri belirlenmesini talep ediyor. Vakfın kutup ayılarını koruma projesini koordine eden Geoff York, büyük yırtıcı hayvanların geleceğinin tehlikede olduğunu vurguluyor: "Kutup ayılarını sürekli gözlemleyebildiğimiz yaşam alanlarında durum endişe verici olmaktan da öte. Yetişkin kutup ayılarının sayısı giderek azalıyor. Ortalama ağırlıkları ile üreme oranları da düştü. Sayılarının azalmaya başlaması, sabit buzulların değişmeye başladığı döneme denk geliyor."
Erime son hız devam ediyor
Kuzey Kutup Bölgesi’nde küresel ısınmanın, dünyanın diğer kısımlarına göre daha hızlı olduğu görülüyor. Son iki yaz, kutuptaki sabit buzullar bugüne kadar görülmemiş ölçüde eridi. On yılı aşkın süredir Amerika'nın kuzey bölgesinde araştırmalarda bulunan Alaska Üniversitesi Jeofizik Profesörü Hajo Eicken, geçtiğimiz 30-40 yıl içinde deniz buzullarının tamamının inceldiğini tespit ettiklerini, özellikle de son yıllarda yaz aylarında buzulların kuzeye doğru çekildiğini belirtiyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız